Tarsus psikolog ve aile terapisti, aile üyelerinin iletişim ve ilişki sorunlarını ele alır. Aile terapisi, yakın iletişim ve ilişki içerisinde olunan aile bireyleri ile yaşanan sorunların düzelmesine dair uygulanan bir süreçtir. Bu süreçte aile bireyleri arasındaki sıkıntı ve zorluklar tespit edilir. Bu tespitle birlikte terapide belirli bir yöntem uygulanır. Dolayısıyla bu terapi yöntemine genelde çiftler, gençler ve çocuklar ve yetişkinler başvurabilir.
İçindekiler;
Aile Terapisi Nedir?
Aile terapisi, 1950’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Sosyal hizmet uzmanlarının bazı problemlerin ailesel olarak değerlendirilmesini fark etmeleri ile bu alanda çalışmalar yürütülmeye başlanmıştır. Psikolojik bağlamda da sağlık ve ruhsal gelişimde bireyin aile ve sosyal çevresi önemli bir faktördür. Buna bağlı olarak da uzmanlar aileleri de psikoterapi seanslarına çağırmaya başlamışlardır.
Aile terapisi, diğer psikoterapilerden farklı olarak durumu daha bütünsel ele alır. Aile içinde yaşanan sıkıntılar özel olarak değerlendirilir ve gözlemlenir. Bireylerin iyileşmesine etkisi olan tüm aile fertleri bu terapi sürecinde yer alır. Farklı yöntemlerle terapi uygulandığı için tek bir yöntem kullanılmaz.
Çift Terapisi Nedir?
Çift terapisi, sadece çiftler arasındaki ilişki ve davranışlara odaklanan bir terapi yaklaşımıdır. Çiftler, bu terapi sürecinde kişisel olarak değil, ilişki içindeki kimlikleri ile değerlendirilirler. Bu nedenle bireysel terapiden oldukça farklıdır. Çift terapi süreci sadece evliler için geçerli olmayıp evlenme aşamasında olan çiftleri de kapsar.
Döngüsellik kavramının merkeze alındığı bu terapide çiftlerin birlikte geliştirdikleri kabul üzerinden yaklaşılır. Tüm problemler, her iki tarafın açısından değerlendirilir. Çift terapisinde tek bir taraf edilgen durumda olmadığı için her iki taraftan kaynaklı problemlerin olduğu düşünülür.
Bu süreçte çiftlerin baskın veya kabullenici rolleri dikkate alınarak değişime çözüm odaklı bakmak gerekir. Her iki taraftan kaynaklı iletişim ya da diğer sorunlar karşısında çiftlerin bu sorunlara karşı yaklaşımları olumlu bir şekilde değiştirilmelidir. Sorunlar ve çiftlerin davranışları doğrultusunda müdahale sürecine başlanır. Çift terapisi sürecinde bazı yöntemler seçilir. Bu yaklaşımlar; psiko-eğitim tekniği, duygusal teknikler, davranışsal teknikler ve yaşantısal tekniklerdir. Tarsus psikolog, bu özel terapi sürecinde daha derin bağların ve daha sağlıklı iletişim kurulmasına yönelik terapötik teknikler kullanır.
Aile, Çocuk ve Okul İlişkisi Odaklı Terapi
Aile, çocuk ve okul ilişkisi odaklı terapi sürecinde çocuğun davranış ve duyguları ele alınır. Aile içinde yaşanan çoğu olaydan etkilenen çocuklar için özel bir destek sunulmalıdır. Çocuğun yaşamış olduğu sorunlar aile çerçevesinde değerlendirilir ve buna uygun terapi yöntemleri belirlenir. Aile üyelerinin katılımıyla gerçekleşen bu terapötik süreçte psikolojik durumun iyileştirilmesi amaçlanır. Eğer çekirdek ailede yetişmeyen bir çocuk söz konusuysa geniş aile de bu terapi sürecine davet edilebilir.
Bir çocuğun zamanı hem evde hem de okulda geçer. Okulda yaşanan birtakım sorunlar da çocuğun davranış ve duyguları üzerinde etkilidir. Buna bağlı olarak da eğitim hayatında bazı uyumsuzluklar ortaya çıkabilir. Okulda yaşanan zorluklar ve duygusal faktörler dikkate alınarak özel bir terapi sağlanır. Aile, çocuk ve okul ilişkisi odaklı terapinin amacı aile fertleri ile iletişimi güçlendirmek ve okuldaki başarısını artırmaktır. En önemlisi de çocuğun hem ev hem de okulda yaşadığı duygusal ihtiyaçlarını karşılamaktır. Tarsus psikolog, ailenin en küçük bireyleri sunduğu terapötik yöntemlerle aile içinde ve okulda mutlu, verimli ve uyumlu yaşamaya yardımcı olur.
Tarsus Psikolog Aile Terapisinde Ne Yapar?
Tarsus psikolog tarafından sunulan aile terapisi seansları, aile bireyleri arasındaki yaşanan iletişimsel çatışmaları gidermeye yöneliktir. Aynı zamanda bu bireyler arasındaki ruhsal problemler de ele alınır. Bazı çatışmaların kaynağı genelde bilinçdışıdır ve istemeden yapılabilir. Aile terapisi ise bu bilinçdışı sebeplerin gün yüzüne çıkarılmasını sağlayarak çözümleme yapar. Aile terapistinin amacı, aile bireylerinin birbirlerine karşı daha saygılı ve şeffaf olmalarını sağlamaktır.
Aile terapisti, aile bireylerinin her birinin duygu ve davranışları ile ilgilendiği için taraf tutmaz. Bu nedenle ailedeki kimseye ayrıcalık gösterilmez. Sadece empati kurularak her biri ile iletişim kurulur ve soruna odaklanılır. Bu terapideki ilerleme süreci, sorunun kaynağına ve çözümüne bağlı olarak farklı terapi yaklaşımlarıyla ilerler. Ancak diğer ailelerin yaşadıkları sorunlara benzer problemlerin yaşanması durumunda ortak yaklaşımlar da benimsenebilir. Sonuç odaklı bir terapi türü olduğu için, aile bireylerinin arasındaki iletişim ve ilişkilerin geliştirilmesi hedeflenir.
Aile, Çift ve Çocuk Odaklı Terapiler Hangi Durumları Ele Alır?
Aile terapisi, ailede yaşanan birçok problem ve anlaşmazlığı ele alır. Ancak bu durumların terapide çözülmeye uygun olması esastır. Genelde aile terapisinin ele aldığı durumlar şunlardır:
- Aile içi şiddetli ve uzun süren tartışmalar,
- Aile krizleri,
- Çocukların anormal bulunan davranışları,
- Çocukların eğitim başarısızlıkları,
- Aile bireylerinin psikolojik rahatsızlıkları,
- Madde bağımlılığı olan birey/bireylerin aile içinde kaosa neden oldukları durumlar,
- Aile bireylerinde doğal afet travmaları,
- Aile içinde yaşanan yas ve ayrılık süreci,
- Çiftler arasında yaşanan kültürel uyumsuzluk,
- Boşanma süreci,
- Evlat edinme süreci,
- Fiziksel hastalıkların psikolojik etkileri.
Aile Terapisinde Kullanılan Terapi Yöntemleri
Aile terapisinde genelde dört farklı terapi yöntemi kullanılır. Bu yöntemlerin her biri aile bireylerinin yaşadıkları sorunlara özel olarak belirlenir. Aile terapisinde davranış terapisi, psikanalitik aile terapisi ve sistemik aile terapisi kullanılır. Bu terapi yöntemleri ise şu şekilde açıklanabilir:
Davranış terapisi (Bilişsel davranışçı terapisi): Davranış terapisi yönteminde, aile fertlerinden birine odaklanılır. Bu süreçte ruhsal problemlerin hafifletilmesi ve iyileştirilmesine yönelik bir yaklaşım kullanılır. Bu süreçte, aile üyesinin ruhsal bozukluğu tespit edilir ve hangi rahatsızlıkların ne şekilde etkilediği belirlenir. Davranışçı terapisinin amacı iyi iletişim kurarak problemi çözmektir. Ailede etkilenen bireyin diğer aile fertleri de bu süreçte dikkate alınır.
Psikanalitik aile terapisi: Aile üyelerinin aralarındaki ilişkiler esas alınarak bireylerin çatışmaları, suçlamaları ve ithamları dinlenilir. Freud’un bir terapi yöntemi olan psikanalitik aile terapisinde, problemler ebeveyn ve çocukların geçmiş yaşamlarındaki sorunlar dahilinde ilişkilendirilir. Çocuklukta yaşanan bazı travma ve çatışmalar, bireyin şimdiki yaşında da devam edebilir. Bu terapi yaklaşımıyla bireyin geçmiş ve şu andaki yaşadığı çatışmalar tespit edilir ve değerlendirilir.
Sistemik aile terapisi: Aile içindeki çatışma, iletişimsizlik ve sorun yaratan bir birey için uygulanan bir terapi yöntemidir. Aile fertlerinin bu problemleri nasıl anlattıkları terapist tarafından dinlenir ve değerlendirilir. Ancak ailenin kendi gözlemlerini sorgulaması terapistin isteklerinden biridir. Aynı zamanda yeni bakış açılarının da benimsenmesiyle ailedeki bireyin sorunlarının çözülmesi sağlanır.
Bilinçaltı analiz testi (yazı, resim karakteri kişilik analizi): Aile, çocuk ve çift odaklı terapilerde kullanılan bu teknik, bilinçaltındaki duygu ve düşünceleri kavramak adına uygulanır. Düşünceler ve hislerin durumlarını tespit etmek amacıyla kullanılır. Duygusal tepkileri ve düşünce yapılarını da anlamak için uygulandığı için ailelerin, çocukların veya bireylerin iç dünyalarını da keşfetmeyi sağlar.
Tarsus psikolog hizmetlerinden olan aile terapistliği, özel ve önemli bir terapidir. Bu durumda aile içindeki anormal ve sorun olarak karşılanan çoğu durumun çözülmesi hedeflenir. Siz de çocuk, çift, ergen ya da yaşlı aile bireylerinizle yaşadığınız sorunları çözmek için bu terapiyi alabilirsiniz. Aile terapisi, çift terapisi veya çocuk ve okul ilişkisi odaklı bir terapi almak için Say Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Tarsus aile terapisi ücretleri ne kadar?
Aile terapisi ücretleri genelde seanslara ve uygulanan tedavi sürecine göre değişir. Kliniklerde de bu ücret değişebilir.
Tarsus en iyi psikolog kimdir?
Tarsus’un en iyi psikoloğu Uzman Klinik Psikolog Durmuş Ali Yılmaz’dır.
Tarsus psikolog hangi hastanede var?
Tarsus’ta psikolog hizmeti almak isteyenler Say Klinik’ten ister online ister yüz yüze hizmet alabilirler.