fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Sınav Kaygısı Nedir ve Azaltma Teknikleri

Sınav kaygısı nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse sınava hazırlanma sürecinde yaşanan endişe ve stres durumu olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de üniversite sınavı, pek çok kişi için rekabet ve başarılı olma zorunluluğu anlamına gelir. Bu da istemsiz olarak yüksek kaygı duygusunu ortaya çıkarır. Belirli bir noktaya kadar normal kabul edilen stres ve kaygının çok fazla olması sınav performansını olumsuz etkiler. Bu durumda anormal bir duygu bozukluğu olarak tanımlanır.

İçindekiler;

Sınav Kaygısı Nedir?

Sınav kaygısı nedir sorusuna basitçe yanıt vermek gerekirse gereğinden fazla endişeli ve stresli hissetme durumu olduğunu söyleyebiliriz. Sınava hazırlanma sürecinde kaygılı hissetmek normaldir. Fakat bu duygu genel rutin alışkanlıkları ve çevreyle olan iletişimi etkiliyorsa anormal bir durumdur. Yüksek seviyede olan stres hem performansı hem de duygusal durumları olumsuz etkiler. Özellikle de başarılı olma baskısı bireyin bu süreçte daha çok kaygılı olmasına neden olur.

sinav kaygisi nedir

Sınav Kaygısı Nedenleri

Sınav kaygısı nedenleri söz konusu olduğunda birçok unsuru saymak mümkündür. Birey bu üst düzey kaygıyı fark etmeden yaşamına adapte olmaya çalışabilir. Fakat alttaki sebepleri değerlendirmek kontrol etmek açısından önemlidir. Sınav kaygısının başlıca nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Başarısızlık korkusu
  • Yeteri kadar hazır hissetmemek
  • Sınav öncesinde andrenalin hormonunun artışı
  • Sınavdan yüksek beklenti
  • Ebeveyn veya öğretmenin baskısı
  • Daha önceden yaşanan sınav başarısızlığı
sinav kaygisi nedenleri

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir?

Sınav kaygısı nedir ve nasıl yenilir, özellikle de lise ve üniversite sürecinde merak edilen konulardan biridir. Yüksek seviyede ortaya çıkan stres ve endişeyi yenmek için öncelikle sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak gerekir. Yani beslenme, uyku, fiziksel hareketlilik ve hobileri yerine getirme gibi birçok unsura önem verilmelidir. Sınav günü yaklaştıkça beslenme ve uykuya daha fazla dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bazı teknikleri uygulayarak daha az stresli hissetmek mümkündür.

sinav kaygisi nasil yenilir

Sınav Kaygısı Azaltma Teknikleri

Sınav kaygısını azaltmak için birçok teknik uygulanabilir. Bunlar stres ve endişeyi daha aza indirmek için yapılmalıdır. Teknikleri uygulamadan önce sağlıklı uyku ve beslenme düzenine sahip olmak önemlidir. Aşağıda sınav kaygısını azaltma teknikleri yer almaktadır:

  • Dersleri planlı, programlı ve zamana yayarak çalışmak gerekir. Ufak tekrarlarla konuların daha iyi pekişmesi sağlanır.
  • Sınava girene kadar iyi bir şekilde uyumak önemlidir.
  • Sınavdan 2-3 saat öncesine kadar ders çalışma bırakılmalıdır.
  • Protein, sebze, vitamin ve su tüketimi kaygıyı dengeler.
  • Odanın duvarına veya masaya motive edecek görseller veya slogan içeren metinler yerleştirilebilir.
  • Olumsuz düşünceler olumluya çevrilmelidir.
  • Pencereyi açmalı ve bol oksijen alınmalıdır. Temiz hava ile derin nefes çalışmaları yapmak stresi düşürebilir.
  • Diferansiyel gevşeme tekniğiyle hem fiziksel hem de zihinsel rahatlama sağlanabilir.
  • Görselleştirme tekniğiyle daha sakin hissetmek mümkündür.
sinav kaygisi azaltma teknikleri

Sınav Kaygısı İçin En İyi Psikolog

Sınav kaygısı, iyi bir şekilde yönetildiğinde başarı performansı artar. Fakat yüksek seviyede stres fiziksel, sosyal yaşam ve zihinsel olarak olumsuz etkiler. Bu nedenle kaygı bozukluğu söz konusuysa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Sınav sürecinde deneyimli öğrenci koçu veya psikoloktan yardım alınmalıdır.

Say Klinik, sınav sürecinde zaman ve kaygı yönetiminde uzmanlaşan psikolog kadrosuyla destek sunar. Öğrencilere kaygılı ve mutsuz oldukları bu süreçte doğru terapi yaklaşımlarıyla başarılı sonuçlar sunar. Dolayısıyla sınav kaygısını kontrol altına almak için uzman psikologlarımızdan yardım alabilirsiniz. Terapi süreci hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Sınavda strese ne iyi gelir?

Sınav esnasında stresi azaltmak için derin nefes almak iyi gelebilir. Bu yöntem hem beyne oksijen gönderir hem de rahatlama sağlar.

Sınav kaygısı olan öğrencinin duygularını anlamaya çalışmak ve destek olmak gerekir. Endişelerini sormak ve duygusal bağı güçlendirmek en önemli unsurlar arasında yer alır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve