fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Regresyon Terapisi Nedir ve Yaptıranların Yorumları

Regresyon terapisi nedir sorusu günümüzde en çok merak edilen konulardan biridir. Psikoloji alanında en çok kullanılan yöntemlerden biri olan regresyon terapisi bireyin yaşadığı travma, korku durumu veya depresif haline odaklanır. Geçmişte yaşanan anlara dönmeyi baz alan bu terapiden çoğu kişi yararlanır. Seans sonrasında yaşanan birtakım değişiklikler görülür. Bu noktada zararları ve olumlu etkileri hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. 

İçindekiler;

Regresyon Terapisi Nedir?

Regresyon terapi nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse geçmişte yaşanan ve bireyi etkilemeye devam eden duruma odaklandığını söyleyebiliriz. Regresyon kelime tanımı olarak gerileme, geriye çekilme anlamlarına gelir.  

Psikoloji alanında regresyon terapisi, 1950’li yıllarda hipnoterapi ve psikalaniz tekniklerin uygulandığı dönemlerde ilk adımlarını atmıştır. Psikanliz ve hipnoteorilere göre bireyin yaşadığı sıkıntıların nedeni geçmişe dayanır. Sigmund Freud, söz konusu olan terapinin gelişiminde önemli fikirler ortaya atmıştır.

Regresyon terapisinde zihnin varlığı bilince dayanır. Bilinç ise üçe ayrılır. İlki kişinin düşüncelerini barındırdığı bilinçli zihindir. Bu düzeyde birey bilincinin kontrolünde ve farkındadır. İkinci bölüm kişinin kontrol edemediği bilinçaltıdır. Bu kısım duygular, hisler ve olaylara verilen tepkileri yaşamsal içgüdüleri içerir. Üçüncü bölüm ise bireyin ruhu olarak kabul edilen süperbilinçtir. Süperbilinç, kişinin dünyada nasıl biri olmak istediği ve olaylar karşısında nasıl davranmak istediği hakkında bilgiler verir.

Günümüzde regresyon terapisi nedir diye sorulduğunda geçmişteki yaşanan sorunlara odaklanarak iyileştirmeye çalışan bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de travmaları olan kişilerde bu yöntemin etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Terapi sürecinde hipnoterapi metodu kullanılır ve uzmanlar tarafından kontrollü bir şekilde yapılır. Kişinin bilinçaltındaki olumsuz düşüncelerden kurtulması hedeflenir. Regresyon terapisi korku, kaygı ve ilişkilerde yaşanan problemler gibi birçok olumsuz olayın yaşanması durumunda uygulanabilir. 

regresyon terapisi nedir

Regresyon Terapisi Zararları

Hipnoterapi yöntemiyle uygulanan regresyon terapisi aslında bireyin yaşadığı sıkıntılar için başvurulan ilk yöntem değildir. Özellikle de uzmanlığı olmayan kişiler tarafından uygulanması riskli kabul edilir. Zira bu terapi sürecinde yaşanan duygu geçişini iyi bir şekilde yönetmek gerekir. 

Regrese olunan olaylarda ortaya çıkan düşüncelerin normal hale getirilmesi önemlidir. Yani danışanın problemini ve ihtiyaç analizi iyi bir şekilde yapılmalıdır. Eper psikoloji alt yapısı olmayan ve kısa süreli hipnozla regresyon terapisi uygulanırsa duygusal ve düşünsel anlamda zarar verir. Bu nedenle ilgili terapinin sadece uzmanlığı olan kişiler tarafından yapılması gerekir.

regresyon terapisi zararlari

Regresyon Terapisi Yaptıranlar

Regresyon terapisi günümüzde çoğu kişi tarafından tercih edilir. Bu terapi doğru şekilde uygulandığında olumlu etkilerini görmek mümkündür. Aynı sorunlar tekrar tekrar yaşanması, aniden bitişler, düşünce ve davranışların ötesine geçeme gibi durumlarda bu terapi oldukça etkilidir. Bilinçaltına ulaşan hipnoterapi yöntemiyle olumsuz düşünceleri açığa çıkarma ve uzaklaştırma sağlanır. 

Regresyon terapisi yaptıran çoğu kişi duygusal ve ruhsal anlamda iyileştiğini belirtiler. Geçmiş dönemde yaşanan sıkıntıların etkisinin azaldığı görülmüştür. Bununla birlikte travma ve fobilerle yüzleşmek derin duygusal semptomlarla baş etmeyi kolaylaştırmıştır. Regresyon terapisinde bilinçaltı blokajların kaldırılmasıyla birey, yaşamında daha pozitif ve duygusal olarak daha güçlü hissedebilir.

regresyon terapisi yaptiranlar

Regresyon Terapisi İçin En İyi Psikolog

Regresyon terapisi için en iyi psikolog desteği şarttır. Zira uzmanlığı olmayan kişilerin uygulaması duygusal ve düşünsel olarak birtakım olumsuz etkilere sebebiyet verir. Dolayısıyla uzman yaklaşımıyla yapılması gerekir. 

Say Klinik, bu terapi alanında özel ve profesyonel destek sunar. Uzman klinik psikolog Durmuş Ali Yılmaz, regresyon terapisini bireylerin gereksinimlerine özel uygular. Kullandığı yöntemlerle terapisi sırasında ve sonrasında olumlu sonuçlar alınır. Geçmiş travmaların yükünden kurtulmak, hayata daha pozitif bakmak ve ilişki blokajlarını kaldırmak için regresyon terapisi uygun bir yöntem olabilir. Bu özel terapi ile ilgili merak ettiğiniz diğer sorular için Say Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Regresyon terapisi kaç seanstan oluşur?

Regresyon terapisi, bireyin geçmişte yaşadığı olayın etkilerine göre birkaç seanstan oluşur. Tek seansta bile rahatlama ve değişimle birlikte genelde 4-5 seans gerekir.

Regresyon terapisi online veya yüz yüze yapılabilen bir yöntemdir. Sadece psikolog yetkinliğine sahip olan kişiler tarafından uygulanması gerekir. Say Klinik, klinik psikologların bir arada olduğu uzmanlardan oluşan merkez olarak online regresyon terapisi desteği sunar.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve