fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Oyun Terapisi Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik gibi yöntemlerin kullanıldığı oyun terapisinde çeşitli oyuncaklar da sunulur. 2-8 yaş için önerilen terapi, çocuğun sosyal becerilerini geliştirmesine ve yaratıcı düşünmesine yardımcı olur.

İçindekiler;

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun terapisi nedir sorusu; pedagog veya aile danışmanları tarafından 2-8 yaş arasındaki çocuklar için sunulan bir terapidir şeklinde yanıtlanabilir. Duygusal sorunların ifade edilmesini sağlayan terapi, birçok sorunun çözülmesini mümkün kılar. Kullanılan her oyun ve oyuncağın dinamikleri ve değerlendirmeleri olduğu için çocuğun yaşadığı probleme göre seçilir. Bu noktada terapistler, önce bireyin davranışlarını ve iletişim şeklini gözlemler ve terapi sürecini planlar.

oyun terapisi nedir

Oyun Terapisi Faydaları Nelerdir?

2-8 yaş arasındaki çocuklar için uygulanan çocuk terapisi, bireyin kendini iyi bir şekilde ifade etmesini amaçlar. Kaygı bozukluğu, davranış bozukluğu ve duygusal sorunlar yaşayan bireyler için birincil müdahale olarak bu terapiden yararlanılır. Aynı zamanda ebeveyn kaybı, ayrılık süreci ve zorbalığa maruz kalanlar için de uygulanabilir. Oyun terapisinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Zihinsel ve fiziksel becerileri geliştirir.
  • Daha yaratıcı düşünmeye teşvik eder.
  • Kontrol duygusunu güçlendirir.
  • Kendini daha iyi ifade edebilmeyi öğretir.
  • Sosyal becerileri geliştirir.
  • Özgüven ve benlik saygısını artırır.
  • Karar verebilmeyi öğretir.
  • Seçimlerinin sorumluluğunu alma becerisini geliştirir.
  • Özerk davranmayı teşvik eder.
  • Çocuğun kendine yönelmesini ve içsel bir değerlendirme mekanizma gelişmesini destekler.
  • Kendini ve başkalarını olduğu gibi kabul etmesini öğretir.
  • Duygularını korkmadan ve baskı altında kalmadan ifade etmelerini sağlar.
oyun terapisi faydalari

Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?

Oyun oynamak, çocukluk dönemindeki en önemli aktivitelerden biridir. Oyun terapisi, evdeki oyundan farklı olarak terapist eşliğinde oynanır. Buna bağlı olarak bireyin duygusal ve davranışsal gereksinimleri daha iyi gözlemlenir. Oyun terapisi üç farklı sınıfa ayrılır. Bunlar; yönlendirici, harmanlanmış ve yönlendirici olmayan oyun terapisidir.

Yönlendirici oyun terapisinde uzman terapist çocuğu bir oyunu seçmesi için yönlendirir. Seçtiği oyunlara ve ne kadar katıldığına göre değerlendirme yapar. Diğeri ise yönlendirici ve yönlendirici olmayan oyun terapisinin birleştirilmiş halidir. Bu süreçte çocuk ve terapist rol değiştirerek oyunun akışını birlikte şekillendirirler. Terapinin amacı bireyin yaşadığı problemi gözlemlemek ve çözümlemektir. Yönlendirici olmayan oyun terapisinde ise güvenli bir oyun ortamında çocuk özgür bırakılır. Tek başına nasıl oynadığına dikkat edilir. Bu süreçte kendi kendine sorun çözme becerisi kontrol edilir, duygusal ve davranışları incelenir.

S.S.S.

Oyun terapisi ne kadar sürer?

Oyun terapisi, genelde haftada bir veya iki kez çocuğun katılması gereken bir terapidir. Seans süresi çocuğun gelişimsel sürecine, duygusal durumuna ve davranışlarına göre değişir.

Oyun terapisine katılan bir çocuğa ebeveynlerin neler yapması gerektiği hakkında yönlendirmemeleri önemlidir. Görüşme sürecinde de neler yaptığını anlatması istenmemelidir. Bu tarz durumlar bireyde baskı şeklinde algılanabilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve

Zaman yönetimi nedir sorusuna kaynakların verimli kullanılarak amaca ulaşma becerisidir şeklinde yanıt vermek mümkündür. Bireyin kendisini ve çevresindekileri yönetmesiyle ilişkili olan bu kavram önce günü planlamaktan başlar. Yapılacak eylemleri önem sırasına göre planlamak ve aksiyona geçmek zaman yönetimini sağlayan temel