fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Otizm Hastalığı Nedir ve Neden Olur?

Otizm hastalığı nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse sosyal etkileşim ve iletişimde zorluk yaşanmasına neden olan nörobiyolojik bir rahatsızlık olduğu söylenebilir. İlk 3 yaş yaşında ortaya çıkan bu rahatsızlık çocukluk döneminde gözlemlenir. Beyin ve sinir sisteminin yapısal veya işlev farklılığından meydana geldiği düşünülen otizm sözel beceri ve iletişimi etkiler.

En yaygın görülen belirtileri arasında tekrarlayıcı davranışlar, göz teması kuramama ve kısıtlı ilgi gösterme yer alır. Otizm hastalığını tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yoktur ancak bireyin yaşam kalitesini artırmak için özel tedavi yöntemleri uygulanır.

İçindekiler;

Otizm Hastalığı Nedir?

Otizm hastalığı nedir sorusunun yanıtları oldukça kapsamlıdır. Otizm, çocukluk döneminde ortaya çıkan bireyin sosyal ve iletişim becerilerini kullanmada güçlük çektiğini ifade eden bir rahatsızlıktır. Sözel iletişimin yanı sıra jest-mimik ve göz teması kurma gibi sözsüz iletişimde de zorluk yaşanır.

Çoğunlukla ilk 3 yaşta çıkar ve bazı semptomları ebeveynler tarafından dikkat çeker. Gelişimsel bir bozukluk olarak kabul edilen otizm belirtileri arasında kelimeleri çıkarırken duraksama, el, kol ve kafa ile tekrarlayan hareketler yer alır. Tüm bunlar iletişimi zorladığı için bireyin sosyal yaşamını olumsuz yönde etkiler.

otizm hastaligi nedir

Otizm Neden Olur?

Otizm, belirli bir nedeni olmayan nörobiyolojik bir rahatsızlıktır. Yapılan araştırmalara göre genetik ve genetik olmayan faktörler, viral enfeksiyonlar ve doğum komplikasyonları etkilidir. Ayrıca farklı kromozomlardaki 100’den fazla genin de otizme neden olabileceği belirtilir. Beyindeki kimyasal bozuklukların neden olduğu hastalıklarda ve epilepsi gibi rahatsızlıklarda da otizm bulgularına rastlanır.

otizm neden olur

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizm belirtileri birçok farklı şekilde görülen durumlardır. Birey genelde ışık, ses ve görüntü gibi unsurlara karşı duyarlı davranır. Aktiviteleri gerçekleştirirken zorlanma, iletişim kurmada güçlük çekme ve sınırlı sosyal becerileri gibi unsurlar görülür. Otizm belirtileri arasında şunlar da yer alır:

  • Az göz teması kurma veya hiç kurmama
  • Işık, renk ve görüntü gibi unsurlara tepki vermeme
  • Sarılma ve kucaklama gibi yakın temaslardan hoşlanmama
  • Kendileri ile konuşan kişiye cevap vermeme
  • Sınırlı sözlü ya da sözsüz iletişim kurma
  • Bazı kelimeleri sürekli tekrarlama
  • Belirli takıntılı alışkanlıklara sahip olma; sürekli aynı şeyi yeme ve aynı oyuncaklarla oynama isteği
otizm belirtileri nelerdir

Otizm Tedavisi Nerede Yapılır?

Otizm hastalığı nedir ve tedavisi nerede yapılır sorularının yanıtları önemlidir. Otizm hastalığı konuşma uzmanı, çocuk nöroloğu veya psikoloğu gibi uzmanlar tarafından tedavi edilir. Çocuklar için düzenlenen eğitim programları sorumluluk alma ve sosyal becerilerini geliştirmeye yöneliktir. Tedavi sürecinde uyumsuz davranışları azaltma, bilişsel ve işlevsel becerilerini artırma hedeflenir.

Otizm tedavisi uzun sürelidir ve bireyin ileriki dönemdeki yaşamına hazırlar. Bu nedenle yetenek ve becerilerine uygun eğitim programları düzenlenir. Aynı zamanda otizme eşlik eden farklı semptomlar varsa ilaç tedavisi de uygulanabilir. Say Klinik, bu nörobiyolojik rahatsızlık için özel tedavi programlarıyla bireyin davranışlarını iyileştirmeyi hedefler. Alanında uzman pedagog, konuşma uzmanı ve çocuk psikiyatrisiyle özel destek sunar.

Sık Sorulan Sorular

Otizm nasıl anlaşılır?

Otizm erken yaşlarda bazı davranışlarla anlaşılabilir bir rahatsızlıktır. Çocuk birey genelde etrafında dönme, sallanma ve el çırpma gibi tekrarlayıcı hareketlerde bulunur. Aynı zamanda parmak uçlarında yürüme, ses ve kokulara normalden daha farklı tepkiler verme gibi durumlar gözlemlenebilir.

Otizm tedavisinin amacı otistik çocukların toplumla uyumlu ve kendine yetebilen bir birey olmalarını amaçlar. Bu nedenle anne ve babaların daha fazla bilinçli olmaları gerekir. Bu süreçte çocuğun beklentilerini, mutlu olduğu şeyleri ve ihtiyaçlarını bilmek ve karşılamak önemlidir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve