fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir ve Belirtileri

Narsistik kişilik bozukluğu nedir sorusunun yanıtları kapsamlıdır. Kişilik bozuklukları arasında yer alan narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerde belirgin farklılıklar vardır. Karakter özellikleri arasında benmerkezci olma, kibirlilik, yüzeysel ilişkiler kurma gibi nitelikler yer alır. Kadın ve erkeklerde de bazı yönleriyle değişen kişilik özellikleri görülebilir. Nedeni tam olarak bilinmeyen narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi önemlidir.

İçindekiler;

Narsistik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Narsistik kişilik bozukluğu nedir sorusu, bireyin kendini diğer insanlardan üstün ve farklı görmesi olarak cevaplanabilir. Buna sahip olan bireyler diğerlerine göre farklı karakter özelliklerine sahiptir. Kişinin kendine hayranlık duyması ve ilgi beklemesiyle karakterize edilen narsistik kişilik bozukluğu psikiyatrik rahatsızlık olarak tanımlanır. Bireyin bu özelliği reddetmesiyle tedaviye olan bakış açısı olumsuzdur. Fakat sosyal çevre ile iletişim ve kişinin kendi özel hayatı için tedavisi gereklidir.

narsistik kisilik bozuklugu nedir

Narsistik Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Narsistik kişilik bozukluk belirtileri birçok unsuru içerir. Genelde kişinin karakter özellikleri davranışlarından belirgin bir şekilde fark edilebilir. Zira narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerde şu belirtilere rastlamak mümkündür:

  • Kendine aşırı derecede hayranlık duymak
  • Empati kuramama
  • Sömürücü ve çıkara dayanan ilişkiler kurmak
  • Kendini diğer insanlardan üstün görmek
  • Ortamlarda tek ilgi görülen kişi olmayı istemek
  • Başkalarının hayatıyla kendi hayatını kıyaslamak ve kıskanmak
  • Sosyal çevrede tek hayran olunan ve ilgilenilen kişi olmayı istemek
  • Eleştiriye hassasiyet ve özgüvensiz olmak
narsistik kisilik bozuklugu belirtileri

Narsist Erkek Belirtileri

Narsist kişilik bozukluğu erkek ve kadınlarda görülebilen psikiyatrik rahatsızlıktır. Kişinin kendini çok fazla önemli görmesiyle karakterize edilir ve cinsiyete göre farklı karakter özellikleri olabilir. Aşağıda narsist erkek bireylerde görülen yaygın belirtiler verilmiştir:

  • Başarı ve üstünlüğe önem verme
  • İş hayatında aşırı rekabetçi olma
  • Kendi yetenekleri konusunda aşırı özgüven
  • Otorite figürünü sergileme
  • Kendine özel muamele ve ayrıcalıklar belirleme
narisist erkek belirtileri

Narsist Kadın Belirtileri

Narsistik kişilik bozukluğu kadın bireylerde de görülebilir. Erkeklerde görülen belirtilerle hemen hemen bir benzerlik görülür. Fakat cinsiyet farklılıkları bu belirtilerin bazı yönlerini etkileyebilir. Aşağıda narsist kadın bireylerin karakter özellikleri maddeler halinde verilmiştir:

  • Dış görünüme aşırı önem verme
  • Fiziksel görünümle dikkat çekmeye çalışma
  • Romantik ilişkilerde partnerden aşırı ilgi ve övgü bekleme
  • Diğer kadınlarla rekabete girme
  • Sosyal çevrede ilgi odağı olma isteği
  • Aşırı duygusal ve dramatik tepkiler verme
narsist kadin belirtileri

Narsistik Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Narsistik kişilik bozukluğunun neden ortaya çıktığına dair net bir bilgi yoktur. Genelde ergenlik döneminde başlayan bu kişilik bozukluğu çocukluk döneminde de görülebilir. Araştırmalara göre genetik, biyolojik ve psikososyal nedenlerle bağlantılıdır.

Çocuğun yetiştirilme tarzı, ailenin çocuğa karşı davranışları ve büyüdüğü ortam oldukça önemlidir. Zira erken çocukluk döneminde çocuğun yeteneklerine ve davranışlarına aşırı ilgi gösterme ve isteklerinin tümünün yerine getirilmesi narsistik kişilik bozukluğuna neden olabilir. Bunun tersi olan çocukla yeterince ilgilenmeme, sevgiden mahrum bırakma ve şefkat göstermeme de bu psikiyatrik rahatsızlığa sebebiyet verebilir.

narsisistik kisilik bozuklugu neden olur

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu nedir sorusunu kapsamlı bir şekilde ele aldığımıza göre nasıl tedavi edilir sorusuna geçilebilir. Bu kişilik bozukluğu psikoterapi ve ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Uzman klinik psikoloğun başta psikoterapi yöntemlerini uygulaması gerekir. Genelde bilişsel davranışçı terapi yöntemi kullanılır ve iyileşme sürecine dair özel tedavi planı yapılır.

Narsistik kişilik bozukluğu nedeniyle kaygı bozukluğu ve depresyon ortaya çıkabileceği için bazı ilaçların kullanımı gerekebilir. Kullanılan ilaçlar diğer olumsuz davranış ve ruh halini de engelleyebilir. Narsistik kişilik bozukluğu, Say Klinik uzman psikologları tarafından uygun tedavilerle düzeltilebilir. Online ve yüz yüze destek sağladıkları için süreç rahat ilerlemektedir.

narsistik kisilik bozuklugu tedavisi

Narsistik Kişilik Bozukluğu Hastaları Yorumları

Narsistik kişilik bozukluğu hastaları genelde psikolojik tedaviye olumlu bir şekilde bakmazlar. Eleştiriye duyarlı olan bu bireyler kendilerini her açıdan mükemmel tanımlarlar. Fakat bazı bireyler psikolojik tedaviden sonra yaşanan değişimleri dile getirebilir. Aşağıda narsistik kişilik bozukluğu hastaları yorumlar yer almaktadır:

“Önceden herkesin dikkatini çeken, övülen ve özlenen biriydim. Fakat bundan bile hoşnutsuzluk duyuyordum. Şimdi kendimi keşfetmek için cesur adımlar atıyorum ve gerçek bağlantılar kurmaya çalışıyorum.”

“Eskiden başkalarını manipüle etmek ve kendi çıkarlarımı ön planda tutmak için her yolu deniyordum, ancak şimdi empati ve saygı temelli ilişkiler kurabiliyorum.”

“Tedavi sürecinden sonra, hayatımda gerçek bir dönüşüm yaşadım. Artık kendimi daha huzurlu, daha dengeli hissediyorum.”

Sık Sorulan Sorular

Narsist insanlar en çok neyden korkarlar?

Narsistik kişilik bozukluğu olan bireyler genelde utanmaktan korkarlar. Bu nedenle utanç duyacakları eylemlerden sürekli kaçınırlar.

Narsist kişi ile başa çıkmak için önce davranışlarını gözlemlemelisiniz. Benlik saygınızı geliştirerek uygun zamanda gereken tepkileri vermelisiniz. Net sınırlar çizmek ve politik davranmak da narsist bireylerle başa çıkmak için uygun bir davranış olabilir.

Narsist kişilik bozukluğu olan bireyler tedaviye dirençli oldukları için düzelme zor olabilir. Fakat uzun süreli psikoterapi yöntemleriyle davranışlarda olumlu değişim görmek mümkündür.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve