fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Majör Depresyon Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

Majör depresyon nedir kısaca açıklamak gerekirse bir tür depresyon bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Bu depresyonda kişi kendini sürekli mutsuz hisseder ve günlük rutinine olan ilgisi azalır. Şiddetli bir umutsuzluk, üzüntü ve moral bozukluğu yaşar. Hormonal, psikolojik ve sosyal faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen majör depresyon için profesyonel destek almak gerekir.

İçindekiler;

Majör Depresyon Nedir?

Majör depresyon nedir sorusuna bireyin günlük hayatta kendini sürekli mutsuz hissetmesine neden olan bir duygu durum bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Duygusal çöküntülere neden olan bu durum çalışmak, ev işi veya kişisel bakım yapmayı bile zorlaştırır.

Kronik bir isteksizlik söz konusu olduğu için hayata karşı hevesin kaybedilmesine neden olur. Kısacası kalıcı depresiflik, enerji düşüklüğü ve üzüntünün yaşandığı bir depresyon türüdür.

major depresyon nedir

Majör Depresyon Belirtileri

Majör depresyon bireyin günlük hayatını, insanlarla olan ilişkisini ve verimliliğini etkileyen duygusal bir bozukluktur. Belirtileri kişiden kişiye değişse de temelinde hayata karşı isteksizlik ve üzüntü yatar. Bunlara bağlı olarak birey harekete geçmekte zorlanır ve yaşamına adapte olamaz. Aşağıda majör depresyonun diğer belirtileri maddeler halinde verilmiştir:

  • Hüzün ve mutsuzluk
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Kişinin kendine zarar verme düşüncesi
  • Hareketlerde ve konuşmada yavaşlık
  • Huzursuz ve kaygılı ruh hali
  • Çok uyuma veya hiç uyumama
  • Enerji düşüklüğü
  • Değersizlik hissi
  • Kilo alma veya verme
  • Hobilere vakit ayıramama ve keyif alamama
  • Rutin işleri yapamayacak kadar yorgun hissetme
  • Ağlama krizleri
  • Öfke nöbetleri
  • İştahsızlık veya aşırı yeme isteği
major depresyon belirtileri

Majör Depresyon Atlatanlar

Majör depresyon, bireyin yaşamını ve ruh halini zorlayan bir psikolojik durum olsa da atlatılması mümkündür. Bunun için öncelikle bireyin depresyonuyla yüzleşmesi ve çözüm arayışına girmesi gerekir. Profesyonel destek en etkili çözümlerden biri olduğu için bu alanda uzman olan bir psikolog ile tedavi sürecine başlanmalıdır.

Majör depresyon atlatanlardan bazıları yeniden bu durumu yaşamaktan endişelenebilirler. Fakat önleyici nitelikte alışkanlıklar geliştirmek ve uzmanların önerilerine sadık kalmak rahat bir yaşam sürdürmeyi destekler. Majör depresyon atlatanların bu süreci daha iyi atlatmaları için şunların uygulanması önemlidir:

  • Tetikleyici olaylar karşısında aynı düşünce kalıpları ve davranışların farkında olarak işlevsel düşüncelerle değiştirilmesi gerekir.
  • Depresyona karşı korunmak için düzenli egzersiz yapılması önemlidir.
  • Sosyal medya majör depresif için tetikleyici bir unsur olabilir. Bu nedenle sosyal medya kullanımını sınırlamak en iyisi olabilir.
  • Her bireyin ruh sağlığı için yeterli sosyal desteğe sahip olması gerekir. Dolayısıyla aile ve arkadaşlarla daha güçlü bağlar kurulabilir.
  • Depresyonun önlenmesi için kronik stresin kontrol altına alınması önemlidir. Bunun için meditasyon, nefes alma egzersizleri ve bireyin yaşam tarzına uyan stratejiler uygulanmalıdır.
  • Yeterli ve kaliteli uyku düzeni oluşturulmalı ve her sabah aynı saatlerde uyanmaya özen gösterilmelidir.
major depresyon atlatanlar

Majör Depresyon Tedavisi

Majör depresyon nedir ve tedavisi nasıl yapılır soruları bu duygusal bozukluğun etkilerini azaltmak için önemlidir. Majör depresyon psikoterapi ve ilaç tedavileriyle iyileştirilebilir. Psikoterapi, yaşanan duruma bağlı olarak geliştirilen olumsuz duygu ve davranışlarla baş etmeyi amaçlar. Bununla birlikte bireyin majör depresyone nedenlerin neden olduğunu görmesini sağlar. Buna bağlı olarak uygun önlemler alarak gerçekçi hedeflerle kontrol altına alınması amaçlanır. Psikoterapide uygulanan özel yöntemlerle birey davranış, çevresiyle iletişim ve düşünce tarzını olumlu bir şekilde değiştirir.

Majör depresyon etkileri psikoterapi yöntemleriyle engellenemeyecek seviyedeyse ilaç tedavisi uygulanır. Bireyin beyin kimyasalını dengelemek için bazı tür ilaçlar verilir. Genelde antidepresanlar kullanılır ve etkileri kısa veya uzun vadede görülebilir. Tedavi sürecinde bireyin yaşadığı duruma bağlı olarak ilaç dozu artırıp azaltılabilir. Majör depresyon atlatanlar profesyonel destekle mümkün olduğunu savunurlar. Dolayısıyla bu psikolojik bozukluk belirtilerini uzun süredir yaşıyor ve etkili çözüm arıyorsanız Say Klinik’i tercih edebilirsiniz. Alanında uzmanların yer aldığı özel klinikte size özel tedavi planları oluşturulur ve olumlu sonuçlar alabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Majör depresyonda olan birine nasıl davranılır?

Majör depresyonda olan birine empati ve destekle yaklaşılmalıdır. Onu dikkatlice dinlemek ve etkili diyalog kurmak sağlıklı bir iletişim kurmaya yardımcı olur. Aynı zamanda yaşadıklarını küçümsememek ve olabildiğince umutlu olmasını sağlamak gerekir.

Majör depresyon atağı yaşayan birey günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek kadar bitkin hisseder. Çevresiyle iletişimi keser ve hayattaki birçok olaya karşı ilgisi azalır. Aynı zamanda bazı bireylerde kendine zarar verme ve ağlama nöbetleri de görülebilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve