fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Kekemelik Neden Olur ve Kekemelik Nasıl Geçer?

Kekemelik neden olur ve nasıl geçer sorularının yanıtları önemlidir. Konuşma bozukluğu olarak da tanımlanan kekemelik, doğuştan veya sonradan meydana gelebilir. Konuşmanın hızını ve akıcılığını etkilediği için iletişimde bazı problemlere neden olur. Bireyin kendini ifade etmesini engellediği için özgüven sorunlarına da sebebiyet verir. Tüm bu noktada, kekemeliğin tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.

İçindekiler;

Kekemelik Neden Olur?

Kekemelik, normal konuşma akışını etkileyen bir bozukluktur. Ses ve hece tekrarları gibi durumlar, iletişimde aksamalara ya da anlaşılmazlıklara neden olur. Nedenlerine gelindiğinde ise net bir bilgi yoktur. 2-5 yaş arasında konuşma döneminde ortaya çıkar ve genelde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda arkasında yatan nedene bağlı olarak profesyonel yardım alarak düzelir. Genel olarak kekemelik neden olur sorusunun yanıtları şunlardır:

  • Ailede kekeme geçmişinin olması
  • Şiddetli psikolojik travmalar
  • Beyin sapı reflekslerinin anormal çalışması
  • İnme veya kaza gibi ağır darbe sonucundaki nörolojik sorunlar
  • Stres ve çevresel faktörler

Genelde yukarıdaki unsurlar, kekemeliğe zemin hazırlar. Ancak yine de net bir sebebi olduğu söylenemez. En fazla stres ve genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülür. Dolayısıyla çocuğun ailesinde ya da soyunda kekeme olan kişiler varsa bu yatkınlık olabilir.

kekemelik neden olur

Kekemelik Nasıl Geçer?

Kekemelik, iletişim bozukluklarına neden olan bir konuşma bozukluğu olduğu için düzeltilmesi gerekir. Bazen kendiliğinden geçse de bazı durumlarda profesyonel destek gerektirebilir. Başarı oranı genelde yüksek olduğu için psikolojik tedavi uygulanabilir. Eğer, terapi ya da tedavi gerektirecek kadar şiddetli değilse bazı adımlarla geçebilir. Kekemeliğin geçmesi için önerilenler şunlardır:

  • Güvenli ve kaygı duyulmayan bir ortam oluşturulmalı,
  • Endişe ve stres en aza indirilmeli,
  • Uyku saatlerine dikkat edilmeli ve en az 8 saat uyunmalı,
  • Cümle bitirme oyunları ya da hayvan seslerini taklit etme gibi egzersizler yapılmalı,
  • Ritim çalışmaları yapılmalı,
  • Evdeki ya da yakın çevredeki insanlarla konuşma pratiği yapılmalı.

Kekemelik Tedavisi

Kekemelik neden olur konusunda tedavisine de değinmek gerekir. Zira bu rahatsızlık, psikolojik nedenlere de bağlı olabilir. Dolayısıyla çözümü de bilimsel bir tedaviye dayanmalıdır. Bu tedavi çocuk, ergen ve yetişkin bireylere özel olarak uygulanır. Eğer erken dönemde teşhis konulduysa hızlı bir şekilde tedavi süreci sağlanır. Bu rahatsızlık için genelde bilişsel davranışçı terapi veya ilaç tedavisi yapılır.

Kekemelik problemi yaşayan her çocuğun ve bireyin mutlaka tedavi olması gerekir. Uzmanlar, konuşma egzersizleri yaptırır ve psikolojik olarak da rahatlatırlar. Aynı zamanda doğru nefes alma tekniklerine odaklanarak kalıcı bir düzeltme sağlarlar. Güvenli ve rahat bir konuşma ortamı olduğu için bireyin kendini ifade etmesi de kolaylaşacaktır.

Kekemelik Hastalığının Psikolojik Yönü

Kekemeliğin psikolojik yönü söz konusu olduğunda bazı zorluklardan bahsetmek kaçınılmazdır. 2-6 yaş arası dönemde konuşma öğrenilir. Bu süreçte neredeyse her çocuk kekeler ve heceleri tam olarak çıkaramaz. Ancak öğrenme sürecinde bu durum devam ederse bir sorunun olduğu düşünülmelidir.

Çocukluktan ergenliğe geçişte devam eden kekemelik, psikolojik olarak rahatsız edici boyutta olabilir. Bu süreçte çocuklar genelde içe dönük ve utanma gibi sorunları yaşamaya başlarlar. Hatta yetişkin birey olma döneminde de sosyal fobi nedeniyle bir ortamda kendini ifade etmekten kaçınma eğilimi gösterebilirler.

Çekingenlik ve utangaçlık beraberinde özgüven sorunlarını da getirir. Bazıları da tüm bunlara tahammül edemediği için depresyona girerler. Bu psikolojik yönleri düşünüldüğünde kekemeliğin tedavi süreci oldukça önemlidir.

kekemelik hastaliginin psikolojik yonu

Kekemelik Terapisi

Kekemelik terapisi, bireyin yaşadığı konuşma zorluklarını kolaylaştırmak ve iletişim becerilerini geliştirmektir. Erken dönemde uzmanlar tarafından uygulanan tedavi sürecinde kısa vadede etkili sonuçlar almak mümkündür. Her yaş grubuna özel tedavi planı hazırlandığı için genel bir tedavi süreci söz konusu değildir.

Çocuk, ergen ve yetişkin bireyler için genelde bilişçi davranış terapisi uygulanır. Bu yaklaşım, her yaşa özel uygulanır. Söz konusu olan tedavi yöntemiyle sorunun altında yatan nedenler araştırılır. Sorunlar saptandıktan sonra tedavinin asıl tamamlayıcısı olan konuşma terapisi uygulanır. Dil konuşma uzmanları bazı egzersizlerin yapılmasına yardımcı olur. Nefes alma verme ve ritim çalışmaları da tedavi sürecine dahildir. Eğer bunlarla tedavi edilemeyecek bir kekemelik vakası görülürse ilaç desteği uygulanabilir.

Sonuç olarak kekemelik, birçok neden faktöründen kaynaklanabilir ve belirli tedavi süreci gerektirir. Her yaşa uygun tedavi planı uygulandığı için bu sorunu yaşayan herkes, konuşma terapisi alabilir. Eğer ailenizden biri ya da siz kekemelik yaşıyorsanız Say Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.

Kekemelik ve Konuşma Bozukluklarında Konuşma Terapisinin Önemi

Konuşma terapisi, bilimsel yöntemlerle uygulandığı için etkili sonuçlar alınabilir. Bu tedavilerin sürecinde bireyin yaşadığı duygusal durumların da üzerinde durulur. Bu nedenle sadece konuşma hedeflenmez. Aynı zamanda kişinin özgüven sorunları da çözülmüş olur. Bahsi geçen terapiyi alan kişi, sosyal hayatında artık kendini daha iyi bir şekilde ifade eder hale gelir.

Kısa sürede iyileşir ve bundan kendisi de memnuniyet duyar. Sosyal ortamlarda konuşmaktan çekinen bireylerin iletişim bariyerleri de ortadan kalkar. Kısacası kekemelik ve konuşma bozuklukları yaşayan her birey, kişiselleştirilmiş terapi almalıdır.

Konuşma Terapisi Nedir?

Konuşma terapisi, kekemelikte en çok kullanılan psikolojik tedavi yaklaşımıdır. Konuşma hızı, nefes ve gırtlak gerginliği gibi faktörlere odaklanarak yaşanan sorunun çözülmesine yardımcı olur. Bu terapiyi alması gereken kişiler şunlar olabilir:

  • 3 veya 6 aydır devam eden kekemelik
  • Belirgin konuşma bozukluğu olanlar
  • Ailesinde kekeme olan kişiler
  • Konuşma zorluğu ve kekemelikten dolayı duygusal ve psikolojik zorlanma yaşayanlar

Sık Sorulan Sorular

Kekemelik ilerler mi?

Kekemelik, eğer çocuk yaşlarda tedavi edilmezse ileriki süreçlerde ilerleyebilir. Bazı durumlarda kalıcı hale gelebilir, bu nedenle erken tedavi olmak en iyisidir.

İleri seviyedeki konuşma bozuklukları için bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Bu ilaçlar, bireylere özel olarak belirlenir.

Dil ve konuşma terapisi seansı bireye göre değişir. Ancak haftada birkaç gün tekrarlanır.

Kekemelik tedavi hizmeti almak isteyenler Say Klinik’ten ister online ister yüz yüze hizmet alabilirler.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve