Kaygı bozukluğu nedir sorusuna yanıt olarak anksiyete bozukluğu olarak tanımlandığını belirtmek mümkündür. Bireyin kendini belirli veya belirsiz bir duruma bağlı olarak sürekli endişeli ve stresli hissetmesi kaygı bozukluğuyla ilişkilidir. Psikiyatrik bir rahatsızlık olarak tanımlanan bu durum kişide bazı semptomların ortaya çıkmasına ve gelişmesine neden olur. Kalp hızının artışı, terleme, titreme ve mide bulantısı gibi psikolojik belirtiler meydana gelir.
Bireyin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kaygı bozukluğunun kontrol altına alınması gerekir. Bunun için yaşam tarzında bazı değişikliklerin yapılması ve anksiyete bozukluğu ile başa çıkmayı kolaylaştırır. İleri seviyede olması durumunda mutlaka profesyonel destek ile kontrol altına alınması gerekir.
İçindekiler;
Kaygı Bozukluğu Nedir?
Kaygı bozukluğu nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse bireyin rutin olaylar karşısında bile endişe ve stresli tepkileri verdiği bir durum olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle eğitim, iş ve maddi konularda daha fazla yaşanabilir. Kaygı bozukluğu olan kişiler günlük yaşamlarında aşırı derecede stresli olurlar. Bu nedenle rutinlerine odaklanmak ve verimli bir gün geçirmek zor hale gelir. Dolayısıyla anksiyete bozukluğu belirtileri sıklıkla yaşanıyorsa mutlaka kontrol altına almak gerekir.
Kaygı Bozukluğu Belirtileri
Kaygı bozukluğu belirtileri bazı psikolojik tepkilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler her bireyde farklı şekilde görülebileceği için her biri dikkate alınmalıdır. Zira bazı kişilerde panik bozukluğu olarak ortaya çıkar ve kişinin korkuyu ve endişeyi bir arada yaşamasına neden olur. Kaygı bozukluğu belirtileri arasında yaygın olarak şunlar yer alır:
- Huzursuzluk
- Dikkat dağınıklığı ve konsantre olmada güçlük çekme
- Panik halinde olma
- Halsizlik
- Vücudun bazı bölgelerinde görülen ve nedeni olmayan ağrılar
- Yanlış seçim yapma endişesi duyma
- Her olayın arkasında kötü senaryo düşünme ve olası adımları kurgulama
- Olaylar karşısında bunalmış hissetme
- Mide bulantısı
- Terleme
- Yorgunluk ve uyuyamama
- Gerginlik ve titreme
Kaygı Bozukluğu Neden Olur?
Kaygı bozukluğu tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmayan psikiyatrik bir durumdur. Anksiyete bozukluğunu tetikleyen faktörler arasında beyin kimyası, aile öyküsü, kronik sağlık sorunları ve karakter özellikleri yer alır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda çeşitli faktörler bir araya gelerek kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olur. Aynı zamanda kadınlar risk faktörü olarak kabul edilir ve erkeklere göre daha fazla gözlemlenir. Travmatik deneyimlerin de kaygı bozukluğunda etkili olduğu görülür.
Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?
Kaygı bozukluğu sürekli endişeli ve stresli hissetme halidir ve günlük yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle yaşam tarzındaki bazı değişimlerle kontrol altına almak gerekir. Kaygı bozukluğu ile başa çıkma yöntemleri ve önerileri aşağıdaki gibidir:
- Uyku düzenine ve kalitesine dikkat etmek gerekir, her gün aynı saatte uyumaya ve uyanmaya özen gösterilmelidir.
- Kaygıya neden olan durumları bir kağıda yazmak zihinsel olarak rahatlatabilir.
- Yüzme, yürüme ve koşma gibi hareketli aktiviteleri gerçekleştirmek daha rahat hissetmeyi sağlar. Egzersiz esnasında endorfin hormonu salınımı vücuttaki stresi yatıştırır.
- Nefes egzersizleri yapmak zihinsel ve fiziksel olarak sakinleştirir.
- Fazla kafein tüketimi kan basıncını artırdığı için daha stresli ve gergin hissetmeye neden olur. Bu nedenle daha az kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin tüketilmesi gerekir.
- Konfor alanından çıkmak ve doğada vakit geçirmek daha huzurlu hissetmeyi mümkün kılar.
Kaygı Bozukluğu Tedavisi
Kaygı ve stres, modern hayatın bir parçasıdır ve günlük yaşamda maruz kalınan duygular arasındadır. Fakat bireyin yaşamını sürekli olumsuz etkilemesi ve mutsuz hissetmesine neden oluyorsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Kaygı bozukluğu nedir ve tedavisi nasıl yapılır soruları bu noktada oldukça önemlidir.
Kaygı bozukluğu başta psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilir. Bunun için kullanılan bilişsel davranışçı terapi bireyin yaşamış olduğu stres ve anksiyete ile yüzleşmesini ve farkındalık kazanmasını hedefler. Düşünce kalıplarının değiştirilmesini sağlayan kaygı bozukluğu tedavisi bazı durumlarda ilaçla da uygulanabilir. Say Klinik, bu psikolojik durum için özel tedavi yöntemleri sayesinde kontrol altına alınmasını ve bireyin günlük yaşamını daha kaliteli hale getirilmesini sağlar.
Sık Sorulan Sorular
Kaygı nasıl kontrol altına alınır?
Kaygının kontrol altına alınması için fiziksel olarak aktif olmak, alkol, tütün ve kafein tüketimini sınırlandırmak gerekir. Bununla birlikte kaliteli uyku alışkanlıklarını edinmek ve nefes egzersizleri yapmak önemlidir.
Kaygı bozukluğu ilerlerse ne olur?
Kaygı bozukluğunun ilerlemesi durumunda kişinin günlük verimliliği azalabilir. Buna bağlı olarak okul veya iş yerinde başarısı olumsuz etkilenir. Aynı zamanda sosyal hayatlarında bazı sorunlar ortaya çıkar ve farklı sağlık sorunları da meydana gelebilir.