fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

İletişimde İletişimsizlik

Günümüz gençliği diyordu ihtiyar ağzından dökülen kelimelerde. Belli ki acıyan bir yara vardı dilinde. Sevdalı belliki geçmişine. Sessizce doğruldu yerinden baktı yer yüzüne… İç çekti teknoloji dedi sonra.

İletişimde iletişimsizlik! Son zamanlarda birbirimizi anlayamaz birbirimizi dinlemez olduk. Hatta birbirimize sabredemez olduk. Evden çıkmaz olduk konuşmaz olduk. Kısacası sessiz olduk.

Neden mi?

                  Teknoloji denen iyi amaçlar için üretilen fakat amacına yönelik kullanılmayan teknoloji.

                  Binler verdiğimiz akıllı telefonlarımız. Bilgisayarlarımız ve tabletlerimiz. Neden aldık sizce? Amacımız neydi alırken? Hiç sordunuz mu kendinize?

                  Dışarıya çıktığımda bakıyorum. Kafeler de oturan insanlar konuşmuyor. Ellerindeki telefonla sanal arkadaşlıklar ve beğeni toplama çabası, neden mi böyle bir çaba?

                  İnsanlar artık kendilerini gerçekleştirme konusunda dış kaynağa yönelmektedir. Tv programları ve diziler kısacası medya insanlarımızı ve özellikle gençlerimizi dış kaynaklı memnuniyete itmektedir. Diyaloglarımızda hep sosyal paylaşım sitesi beğeniler ve fenomenler v.b.

                  İkinci çabamız ise insanlara karşı kendimizi güçlü göstermek, marjinal göstermek elit göstermek. Bunun içinde 3 aşama kullanırız.

  • Maddi gücümüzle dikkat çekeriz
  • Fiziksel yapımızla dikkat çekeriz
  • Beynimizle dikkat çekeriz (Mesleğimiz ve bilgisel gücümüz)

Maddi gücümüz; eğer maddi durumumuz yerinde ise takıldığımız ortamlar elit, giydiğimiz kıyafet kaliteli ve markalı kısacası gösterişli bir hayat yaşadığımızı belirtir. Bu şekilde takdir görerek kendini gerçekleştirmiş olur.

Fiziksel yapımız; Eğer maddi gücümüz yok ise fiziksel yapımız ön plana çıkar kaslı beyler, dekolite bayanlar.

Beynimiz; eğer bilgimiz iyi kültürümüz geniş ve işimizde iyi bir yerde ve başarılı isek beynimizle dikkat çekeriz.

Kısacası insanın kendini gerçekleştirebilmesi için takdir görmesi gerekir. Toplumumuzda bu faaliyeti dış kaynaklı yapmaya çalışıyoruz. Çünkü; bu konuda ailemiz ve kendimiz kendimizi sürekli yetersiz hissediyoruz.

Şöyle bir bakalım aile içinde takdir görmeyen bir birey kendini dış kaynaklı takdire yöneltir. Facebook’ta ya da İnstegram da paylaşım yapan bir birey yaptığı paylaşımın alacağı her beğenide mutlu olur. Yeni albümü çıkmış bir sanatçı gibi hisseder. Bir başkası ile sohbet ederken bile aklı paylaşımında. İşte bu İletişimde iletişimsizliktir.

                                                               Durmuş Ali YILMAZ                                                                Psikoterapist& Aile Danışmanı 
 
 
 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve