fbpx

Say Klinik

Evlilikte Çatışma Neden Olur?

Evlilikte çatışma, çiftlerin belirli bir konu üzerinde anlaşmazlık yaşamasından kaynaklanır. Evlilikte doğal ve kaçınılmaz olan bu durum sağlıklı iletişim ve empati ile yönetildiğinde olumsuz olayların yaşanmasını engeller. Ancak tam aksine inatçılık ve kırıcı davranışlar sergilendiğinde yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle yaşanan anlaşmazlığın yıkıcı olmak yerine yapıcı şekilde yönetilmesi önemlidir. Bunu başarmanın en iyi yolu ise bakış açısını değiştirmek ve çözüm odaklı bir yaklaşım benimsemektir.

İçindekiler;

Evlilikte Çatışma Neden Olur?

Evlilikte çatışma, birçok faktör veya olayın devreye girmesiyle tetiklenir. Bu nedenle tek bir nedenin etkili olmadığını ve çeşitli etkenlerin de anlaşmazlığa sebep olduğu belirtilmelidir. Evlilik sürecinde çatışmaya neden olan en önemli unsurlar arasında şunlar yer alır:

 

  • Sorumlulukların paylaşılmaması ve yerine getirilmemesi
  • Farklı hedef ve bakış açısına sahip olma
  • Farklı kültür ve inançlar
  • Ev işi ve çocuk bakımı gibi ortak sorumluluklar
  • Para yönetimi ve maddi yükümlülükler
  • İş, hobi ve kişisel vakit ayırma konusunda zaman yönetimi problemleri
  • İlgi ve sevgi gösterme konusunda yaşanan eksiklik
  • Eşlerin birbirlerinin aileleriyle olan iletişim şekilleri
  • Saygısızlık ve güvensizlik
  • Zayıf iletişim becerilerine sahip olma

 

Yukarıdakiler anlaşmazlığa neden olabilecek en yaygın faktörlerdir. Her ilişki dinamiği farklı olduğu için her çiftin çatışma sebepleri de değişken olabilir. Buna bağlı olarak etkili iletişim becerileri geliştirmek, saygı duymak ve empati beslemek olumlu tutumlar olacaktır.

Evlilik Sürecinde Yaşanan Anlaşmazlıkları Çözme Önerileri

Evlilik sürecinde yaşanan çoğu anlaşmazlık doğru ve etkili iletişim becerileriyle kontrol altına alınabilir. Ancak şiddeti artan çatışmalar duygusal incinmelere ve ilişkide derin yaralara yol açar. Bu noktada yaşanan anlaşmazlıkların çözülmesi için şunlar önerilir:

  • Açık ve net bir iletişim kurmaya özen göstermelisiniz.
  • Eşinizin cümlelerini tamamlamasına izin vermek ve iyi bir şekilde dinlemek problemin anlaşılmasını sağlar.
  • Beklentileri net bir şekilde ifade etmek her iki tarafın anlayışını artırır.
  • Suçlayıcı, küçük düşürücü ve tehdit içeren cümleler kullanmamalısınız.
  • Zayıf yanlara ve yetersizliklere odaklanmak yerine sorunu yapıcı bir şekilde ele almanız gerekir.
  • Anlayış ve affedicilikle yaklaşmak problemin kısa sürede çözülmesini sağlar.
evlilikte surecinde yasanan anlasmazliklari cozme onerileri

Evlilik Çatışmalarında Çift Terapisinin Önemi

Çift terapisi, çözülmeyen ve sürekli yaşanan evlilik çatışmalarını ele alan bir terapi yöntemidir. Terapi sürecinde partnerler, yaşadıkları anlaşmazlıkları azaltır ve ilişkiyi güçlendirir. Aynı zamanda uzun vadeli ilişki dinamiği sağlamak için ilişkiye yönelik hedeflerin doğru şekilde harekete geçirmeye yardımcı olur. Uzun süreli ve yıkıcı çatışmaların yol açacağı derin ilişki yaralarını önlemek için çift terapisi alabilirsiniz.

S.S.S.

Çift terapisine hangi durumlarda başvrulur?

Evli çiftlerin sürekli ilişki zorlukları yaşaması, engelleri aşamaması, anlaşmazlıkların büyümesi durumunda çift terapisi almaları gerekir.

Her evlilikte iki bireyin normal sayılabilecek farklı görüşleri, değerleri ve davranışları varsa çatışma yaşanması kaçınılmazdır. Ancak sürecin yönetilmesi yıkıcı etkilerin ortaya çıkmasını engeller.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Ömür boyu ilişki hala mümkün mü sorusu, modern devrin değişen dinamikleriyle ilişkilerdeki sadakat ve sevgi kavramlarını sorgulatır. Günümüzde bir ömür süren birliktelikler kimileri için romantik bir hayal kimileri için de imkansız bir hedef olarak görülüyor. Çevrede değişen beklentiler, bireysel özgürlük

Zihnin üç katmanı nedir sorusuna kısaca ID, EGO ve süper ego olarak adlandırılan kavramlardır şeklinde yanıt vermek mümkündür. Freud’un psikanalitik kuramına dayanan kavramlar, insan psikolojisinin dinamiklerini açıklamak için ortaya atılmıştır. ID, ego ve süper ego olarak üç katmana ayrılan zihin

Sosyal norm nedir sorusu bir grup tarafından kabul edilebilen kurallar ve standartlar bütünüdür şeklinde yanıtlanabilir. Toplumda kabul edilen sosyal roller olarak da tanımlanması mümkündür. Buna bağlı olarak bir bireyden beklenen davranış örüntüsü anlamına da gelir. Davranışı etkileyen sosyal norm, psikolojiyle