fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Emdr Terapisi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Emdr terapisi nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse yenilikçi bir terapi yaklaşımı olduğu belirtilmelidir. Bu psikoterapi yaklaşımı travma bozukluğu, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi durumlarda sonuç verir. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) teriminden gelen bu terapi aynı zamanda yemek bozuklukları, migren ve psikomatik ağrılar gibi fiziksel problemler için de başvurulan yöntemlerden biridir.

Kısacası bireylerin kötü yaşam deneyimlerini iyileştirmek için kullanılan farklı ve modern bir terapi tekniğidir. Uygulanma biçimi diğer terapilerden farklıdır ve çalışırken birey kendindedir.

İçindekiler;

Emdr Terapisi Nedir?

EMDR terapisi nedir sorusuna kapsamlı yanıt vermek mümkündür. Emdr,  Eye Movement Desensitization and Reprocessing olarak açılımı olan ve Türkçe’de Göz Hareketleri İle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme Terapisi olarak karşılık bulan bir kavramdır. Bireylerin rahatsız edici ve kötü yaşam deneyimlerini tedavi etmek amacıyla kullanılan bir terapi tekniğidir. Temelde bireylerin gözlerinin sağa ve sola hareket ettirilmesiyle çalışır. Uygulanırken beynin iki yarımküresinin uyarılmasını sağlar.

 EMDR terapi, zihinde yer edinen kötü anıların ve bilgilerin yeniden işlenmesine neden olur ve sonucunda rahatsızlık verici durumların ne olduğu saptanır. Tespit edilen kötü anıların değiştirilmesini mümkün kılan bu yaklaşım sorunlu duygu ve düşünceleri iyileştirir. Emdr, geçmiş ve şimdiki yaşamla ilgili durumları değerlendirerek olumsuz duyguların azaltılmasını amaçlar.

emdr terapisi nedir

Emdr Terapisi Hangi Durumlarda Uygulanabilir?

Emdr terapisi nedir ve hangi durumlarda uygulanır sorusu birbiriyle ilişkilidir. Her cinsiyet ve yaştan bireyler için uygulanabilen bir terapidir. Pedagojik eğitim alan psikologların da çocuklar üzerinde bu terapiyi uygulamaları mümkündür. Diğer yandan Emdr terapisinin uygulandığı durumlar hakkında bilgi verilmiştir:

  • Kaygı bozuklukları
  • Yeme bozukluğu
  • Taciz, tecavüz ve ölüm gibi travmatik olaylardan sonra yaşanan stres bozukluğu
  • Fibromiyalji
  • Kronik ağrılar
  • Performans kaygısı
  • Migren
  • Takıntı
  • Madde bağımlılıkları
  • Uyku bozukluğu
  • Kişilik bozuklukları
emdr terapisi hangi durumlarda uygulanabilir

Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır?

Emdr terapisi, diğer psikoterapi tekniklerinden farklı şekilde uygulanır. Uygulanmadan önce hastanın ortaya koyduğu problem ele alınır ve geçmiş deneyimleri değerlendirilir. Danışandan onay alındığında hazırlık aşamasına geçilir. Terapist, sorunlu anı tespit eder ve bu kötü olaya dair inancını, düşüncelerini ve hislerini pozitife dönüştürmeyi hedefler.

Danışan, yaşadığı kötü olaya dair bir resim seçer ve anısıyla ilgili düşünce ve hislerini ortaya koyar. Bedenine ve zihnine olan etkileri hissedilir ve tüm zihnini serbest bırakır. Bu süreçte terapist parmağı ile danışanın hareketleri ile kontrol eder ve gözleri ile takip eder. Seansın bu aşaması duyarsızlaştırma olarak adlandırılır ve pozitif düşünceler ortaya çıkana kadar terapistin yol göstericiliğinde devam eder.

Duyarsızlaştırma aşamasından sonra yeniden yapılandırma adımına geçiş yapılır. Bu süreçte olumlu duyguların pekiştirilmesi için yerleştirilme çalışması gerçekleştirilir. Terapi süreci devam ederken fiziksel ve somatik durumların kontrol edilmesi için beden taraması yapılır. Ardından hastaya geri bildirim verilir ve rahatlatıcı teknikleri uygular. Kapanış sürecinde seanstan sonra neler olabileceğine dair bilgiler verir. En sonunda yeniden değerlendirmeyle terapinin sonuçları ele alınır. Pozitif sonuçların yerleşmediği kontrol edilir ve danışanın geri bildirimlerine odaklanılır. Gerekli görülmesi durumunda Emdr terapisi bir kez daha gerçekleştirilir.

emdr terapisi nasil uygulanir

Emdr Terapisi Nasıl Çalışır?

Emdr terapide kötü anılara ulaşılmak amacıyla çift yönlü uyarım verilir. Seans göz hareketleri, sesli veya dokunsal uyarılarla gerçekleşir. Terapinin temeli uyaran verme işlemlerine dayanır ve bu sayede beynin iki yarımküresi arasında geçiş sağlanır. Buna bağlı olarak travmatik olayların kötü sonuçlarına daha kolay bir şekilde ulaşılır. Ardından rahatsız edici anıların yerine olumlu olanlar yerleştirilir ve böylece birey kendini güvende ve güçlü hisseder.

Emdr terapisi, psikoloji alanında yer alır ve kesinlikle uzmanlar tarafından uygulanmalıdır. Zira seans esnasında danışanın fiziksel durumunun kontrol edilmesi söz konusudur. Bu nedenle yetkisi olmayan kişiler tarafından uygulanması olumsuz sonuçlar verebilir.

Sık Sorulan Sorular

Emdr kaç seansta sonuç verir?

Emdr terapisi çoğunlukla olumlu sonuçlar veren bir yaklaşımdır. Çalışmalara göre tek travmaya maruz kalanların %84 ve 90’ının üç seans sonunda stres bozukluğu belirtileri ortadan kaldırılmıştır. Seans süreci yaşanan travmanın boyutuna ve etkileme derecesine göre farklılık gösterir.

Emdr, kısa süreli terapilerden biridir ve olumlu sonuçlar verir. Terapi alan kişiler üzerinde yapılan araştırmalara göre kalıcı etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve