fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Bipolar Bozukluk Nedir ve Belirtileri

Bipolar bozukluk nedir ve belirtileri sorularının yanıtları kapsamlıdır. Bipolar bozukluk, “mani” ve “depresif” olarak iki duygudurumlarını en uç seviyede dalgalanmasıyla karakterize edilir. Mani aşırı coşkulu ve mutlu ruh halini ifade eder.  Depresif ise üzgün ve intihara kadar sürükleyebilecek bir duygudurumunu yaşatır. Aşırı enerjik veya tam tersi olan aşırı halsiz ve hevessiz ruh halleri en önemli belirtileridir. Genetik ve çevresel faktörlere kadar uzanan bipolar bozukluğun mutlaka tedavi ile kontrol altına alınması gerekir.

İçindekiler;

Bipolar Bozukluk Nedir?

Bipolar bozukluk nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse iki ayrı ruh halinin belirli dönemlerde uç seviyede yaşanma durumu olduğunu söyleyebiliriz. Diğer adıyla manik-depresif bozukluk olarak bilinir ve günlük yerine getirilmesi gereken aktiviteleri bile etkiler. 

Birey bir anda kendini hiperaktif ve enerjik hissederken birden tam tersi olan depresif ruh halinde bulabilir. Hatta bu aşırı ruh halleri engellenmeye çalışıldığında öfkeli tepkiler gösterirler. Dolayısıyla ruh halleri en yüksek seviyede yaşandığından belirtilerin kontrol altına alınması için tedavisi yapılmalıdır.

bipolar bozukluk nedir

Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar bozukluk aşırı mutluluktan birden depresifliğe geçiş sürecini tanımlar. Yaşanan belirtiler manik ve depresif belirtiler olmak üzere iki farklı şekilde ele alınmalıdır. Zira her ikisi birbirinin tam tersi olan ruh hallerini ifade eder. Aşağıda manik dönemde görülen bipolar bozukluk belirtileri yer alır:

  • Mutlu ve coşkulu hissetme 
  • Uyku problemleri 
  • Cinsel istek artışı 
  • Hızlı konuşma 
  • Kendini değerli hissetme 
  • Gereğinden fazla para harcama 
  • Dikkat dağınıklığı
  • Yaratıcılık 
  • Sabırsızlık 
  • Alkol ve madde kullanımında artış 

 

Depresif Belirtiler:

  • Çok üzgün ve mutsuz hissetme 
  • İştahsızlık 
  • Sürekli uyku hali 
  • Suçluluk hissetme ve keyifsizlik 
  • Konsantrasyon bozukluğu 
  • Cinsel isteğin azalması 
  • Günlük görevleri yerine getirememe 
  • Çevredeki insanlarla çatışma hali 
bipolar bozukluk belirtileri

Bipolar Bozukluk Neden Olur?

Bipolar bozukluk neden olur sorusunun birçok yanıtı vardır. Zira bu psikolojik bozukluk tek bir nedene bağlı ortaya çıkmaz. Özellikle de genetik ve çevresel faktörler etkilidir. Bipolar bozukluğun meydana gelmesine neden olabilecek etmenler şunlardır:

  • Birinci derece akrabadan aktarım sonucu 
  • Beyindeki kimyasal dengesizlikler  
  • Ayrılık yaşama  
  • Cinsel veya duygusal istismar  
  • Yakın çevreden birinin ölümü  
  • Beyin travmaları 

 

Bipolar bozukluk gelişiminde rol oynayan farklı risk faktörleri de olabilir. Bunlar arasında bazı ilaçların yan etkileri, stresli yaşam ve maddi sorunlar yer alır. Bununla birlikte kötü beslenme alışkanlıkları ve iş veya eğitim hayatındaki yaşanan problemler de etkilidir. Aynı zamanda adrenalin, kortizol ve stres hormonlarındaki düzensizlik de risk faktörler arasındadır.

bipolar bozukluk neden olur

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar bozukluk nedir ve tedavisi nasıl yapılır şeklinde sorular çok fazla merak edilir. Bipolar bozukluk, bireyin eğitim, iş ve kendi özel hayatını olumsuz etkileyen önemli bir psikolojik rahatsızlıktır.  Kronik bir ruh hastalığı olduğu için tedavisi şarttır. Bunun öncesinde yaşanan yoğunluk, şiddet ve alt tip unsurları dikkate alınarak teşhis konulur.  Bipolar testi yapıldıktan sonra tanısı konulur ve tedavi sürecine başlanır. 

Bipolar bozukluk tedavisi manik ve depresif ruh hallerinin kontrol altına alınmasını amaçlar. Bu süreçte psikolojik destek ve ilaç kombinasyonuyla bütünsel bir yaklaşım uygulanır. Manik ve depresif ataklarda kullanılmak üzere bazı ilaçlar reçete edilir. Aynı zamanda bireysel ve aile odaklı bilişsel davranışçı terapi uygulanabilir. 

Bipolar bozukluğu bireyin sosyal, ev, iş, eğitim ve özel hayatını etkileyen bir psikolojik durumdur. Bu nedenle belirtiler görüldüğünde psikolojik destek almak önemlidir. Say Klinik, bu alanda uzman psikolog ve psikiyatri kadrosuyla profesyonel destek sunmaktadır. Bireye özel tedavi planıyla belirli süre içinde davranışlarda iyileştirmeyi amaçlar.

bipolar bozukluk tedavisi

Bipolar Bozukluk Hastaları Yorumları

Bipolar bozukluk hastaları, manik ve depresif olmak üzere iki farklı ruh halini birden yaşarlar. Davranışlarda yaşanan iniş ve yükselişler hem kendilerini hem de çevresindeki insanları olumsuz etkiler. Aşağıda bipolar bozukluk hastaları yorumları yer alır:

“İlk teşhis konduğunda çok korkmuştum ve çaresiz hissettim.  Sonrasında tedavi ve düzenli terapi seanslarıyla hayatım daha dengeli bir hale geldi. Ailem ve arkadaşlarımın desteği de bu süreçte çok önemli oldu.”

“Yaşadığım manik ve depresif ataklar hayatımı alt üst ediyordu. Aldığım tedavi sayesinde bipolar bozukluğu hayatımın bir parçası olduğunu kabul ettim.  Çünkü artık nasıl başa çıkacağımı öğrendim.”

“Bipolar bozukluk, önceden beni umutsuzluğa sürüklüyordu. Şimdi ise aldığım tedavi ve kullandığım ilaçlarla daha umut dolu olmayı öğretti. Manik ve depresif dönemlerimde hayatımı nasıl yöneteceğimi artık iyi biliyorum.” 

“Uzun yıllar boyunca bipolar bozuklukla mücadele ediyordum. Bu süreçte birçok kişiyle olan iletişim problemi yaşadım. İş ve sosyal hayatımda çok zorlandım. Tedaviye başladığım dönemden itibaren hayatımda çok şey değişti. İlaç tedavisi ve terapi görüşmeleriyle ruh hali ve davranışlarım daha tutarlı hale geldi.”

Sık Sorulan Sorular

Bipolar bozukluğu hastaları halüsinasyon görür mü?

Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresif dönemlerinde olmayan şeyi görme, koklama ve duyma gibi halüsinasyonlar yaşayabilirler. Bununla birlikte sanrılara inanabilirler. Bu semptomlar tıp literatüründe psikotik atak veya psikoz olarak adlandırılır.

Bipolar bozukluk, ömür boyu süren bir psikolojik rahatsızlıktır. Fakat uygun ilaç ve psikoterapi yaklaşımlarıyla ruh halini ve yaşanan semptomları kontrol altına almak mümkündür. İlaç ve psikoterapi desteğiyle bireyin davranışları normale döner ve hayat kalitesi artar.

Bipolar atak bazı unsurlara göre daha fazla yaşanabilir. İlk ataklarda stres önemli bir tetikleyicidir. Madde kullanımı, aşırı alkol alımı, uykusuzluk ve hamilelik dönemi de bu süreçte tetikleyici unsurlar arasında yer alır. Kontrollü bir şekilde atlatılması için uygun tedavi planlaması yapılmalıdır. 

Bipolar bozukluk tedavi edilmediğinde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle de tehlikeye yatkın olma ve kendine zarar verme gibi problemler yaşanabilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve