fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Nedir?

Ayrılma kaygısı bozukluğu nedir sorusuna anne baba, arkadaş veya eş gibi yakın bir kişiden ayrılma sürecinde yoğun stres ve korku yaşama durumudur. Ayrılma anksiyete bozukluğu olarak da adlandırılan bu rahatsızlık en fazla ebeveyne veya yakın bir aile ferdine duyulan bağlılıktan kaynaklanır. Bu bozukluğa sahip olan kişiler ayrılma düşüncesiyle bile iş ve eğitim gibi sorumluluklarını aksatırlar ve yoğun endişe hissederler. Farklı belirtileri de olan bu ayrılma kaygısı bozukluğu tedavi gerektirir.

İçindekiler;

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Nedir?

Ayrılma kaygısı bozukluğu nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse çocuk, ergen ve yetişkinlerde görülen bir stres bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Birey, anne baba veya eş gibi yakın kişiden ayrılma düşüncesini aklına getirdiğinde bile yoğun korku hisseder. Günlük hayatı etkileyebilecek potansiyelde bir rahatsızlık olduğu için belirtileri dikkate alınmalıdır. Eğer bu duruma bağlı olarak stres ve korku çok fazla yaşanıyorsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.

Ayrılık kaygısı bozukluğu genelde çocukluk döneminde başlar ve ileri yaşlarda da görülebilir. Özellikle de ilkokul çağında başlar ve ebeveynlerine bağlı olan çocuklar okula gitmek istemezler. Anne babadan ayrılmaya tahammül edemedikleri için olumsuz bir sonuç ortaya çıkar. Yetişkinlerde de görülebilen bu durumda birey bağlandığı kişinin yanında sürekli kalmak ister ve işe dahi gitmek istemez. Dolayısıyla hem çocuk hem de yetişkinlerde ortaya çıkan ayrılma kaygısı bozukluğu tedavi edilmelidir.

ayrilma kaygisi bozuklugu nedir

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Belirtileri

Ayrılma kaygısı bozukluğu bazı belirtilerle kendini gösterir. Çocukluk ve ergenlik döneminde başlayan bu durum öncelikle okula gitmeyi reddetme ile fark edilir. Ayrılma kaygısı bozukluğu belirtileri şu şekilde de gözlemlenir:

  • İtici ve yargılayıcı ortamlardan kaçmak
  • Sevilen bir kişiden ayrılma konusunda sürekli endişe ve korku hissi
  • Yalnız kalmaktan korkma
  • Çocuklarda okula gitmede yetişkinlerde ise işe gitmede zorluk yaşama
  • Sürekli kontrol ihtiyacı
  • Bağlı olunan kişinin başına bir şey gelmesinden kaygılanma
  • Ayrılma durumunda mide bulantısı ve baş ağrısı gibi fiziksel belirtiler
ayrilma kaygisi bozuklugu belirtileri

Ayrılma Kaygısı Bozukluğu Tedavisi

Ayrılma kaygısı bozukluğu nedir ve tedavisi nasıl yapılmalıdır sorusunun yanıtları önemlidir. Bu durum çocuk veya yetişkinler için farklı terapi yaklaşımları gerektirir. Eğer çocuk veya ergenlerde gözlemleniyorsa anne ve babanın bu konu hakkında bilgilendirilir. Çocuk terapisi veya aile danışmanlığı ile psikoterapi yöntemleri uygulanır. Bu süreçte çocuğun bağımlı bir şekilde yetiştirilmemesi gerektiği ve bir birey olarak bazı sorumluluklarını yerine getirmesine yönelik tavsiyeler verilir.

Ayrılma kaygısı bozukluğu eğer yetişkinlerde gözlemleniyorsa başlangıçta psikoterapi yöntemi uygulanır. Bilişsel davranışçı terapi yaklaşımıyla bireyin bu durumu kabullenmesi ve farkında olması amaçlanır. Kişinin kaygılanmasına neden olan tetikleyiciler saptanır ve bunlarla başa çıkmak için stratejiler geliştirilir. Nadiren de olsa ileri seviyede bu anksiyete bozukluğunu yaşayan kişiler için ilaç tedavisi uygulanabilir.

Sık Sorulan Sorular

Ayrılık kaygısı neden olur?

Ayrılık kaygısının başlıca nedenleri arasında çevresel faktörler, travmalar ve ebeveynlerin tutumları yer alır. Bunlara bağlı olarak güvensizlik, bağlanma sorunları ve aile dinamikleri de etken unsurlardandır.

Ayrılık kaygısı çocuk veya ergenlerde en az dört hafta sürerken yetişkinlerde 6 ay veya daha uzun zaman alabilir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve