Aile içi iletişim, sağlıklı ve huzurlu bir aile ortamı için önemli bir unsurdur. Bireyin, büyüdüğü ve davranış kazandığı bir yer olan evde toplumsal bir yapı vardır. Sosyal hayatın ilk başlangıcı olan bu ortamda pürüzsüz ve sağlıklı bir iletişim olmalıdır.
Hayatın her noktasında önemli olan iletişim, aile içinde de bireylerin birbirleriyle anlaşabilmesi ve problemleri çözebilmesi adına gereklidir. Etkileşim kurma becerisi bu ortamda başladığı için nasıl olması gerektiğine dikkat edilmelidir. Aileden sosyal yaşama yansıdığı için güçlü bir bağ olduğu söylenebilir.
İçindekiler;
Aile İçi İletişim Nedir?
Aile içi iletişim, insanlarla konuşma ve anlaşma gibi becerilerin kazanılmasını sağlayan bir gereksinimdir. Bağı kuvvetlendiren ve sorun çözmede işe yarayan bu becerinin doğru bir şekilde kazanılması gerekir. Aksi takdirde iletişim kopuklukları, bozuklukları ve anlaşmazlık gibi birçok olumsuz durum ortaya çıkar.
Sağlıklı ve mutlu bir aile ortamının en önemli anahtarının iletişim olduğunu söyleyebiliriz. Çiftlerin birbirleriyle yaşadıkları çatışmalar problemlerin çözülmesini engeller. Dahası, bu anlaşmazlıklar çocukların da psikolojisini etkileyen bir durumdur. Aile içindeki yaşanan çoğu tartışma ve krizin yanlış iletişim kurma becerisinden meydana geldiği söylenebilir. Dolayısıyla doğru ve uygun bir iletişim dili benimsenerek ortamdaki problemlerin daha sağlıklı bir şekilde çözülmesi hedeflenmelidir.
Aile İçi İletişim Sorunları
Aile içinde yaşanan iletişim sorunlardan bahsetmek gerekirse birçok unsur sayılabilir. Bu problemler genelde anne-baba, çocuklar veya ebeveyn-çocuk arasında yaşanır. İletişim kuramamak ve sürekli çatışma halinde olmak genelde tüm aile bireylerini olumsuz etkiler. Yanlış iletişim becerisi genelde şu nedenlerden dolayı kaynaklanır:
- Depresyon
- Empati yoksunluğu
- Kişilik bozukluğu
- Kaygı bozukluğu
- Özgüven eksikliği
- Sinir ve öfke problemleri
- Madde bağımlılığı
- Alkol ve sigara bağımlılığı
Bunların yanı sıra daha birçok olumsuz psikolojik durumlar aile içi iletişimin kötüye gitmesine neden olur. Çiftler arasında yaşanan bu problemler ise genelde duygusal veya fiziksel şiddet, güvensizlik, yalan söyleme gibi nedenlere bağlıdır.
Aynı zamanda geçmiş zamanlarda yaşanan travmatik olayı unutamama ve buna bağlı olarak öfke ve kırgınlık besleme de iletişim bozukluğuna sebep olabilir. Bu nedenle iletişim sorunları yaşandıkça aile içindeki huzur ve sevgi bağı da zedelenir. Dolayısıyla, her ailenin benimsemesi gereken iletişim becerileri vardır.
Aile İçi İletişim Nasıl Olmalı?
Aile içi iletişim mutlu ve sağlıklı bir yuvanın en temel şartlarından biridir. Özellikle de eşler arasındaki konuşma, anlaşma ve çözüme dayalı olan iletişimin çok daha iyi olması gerekir. Zira, çiftler arasında yaşanan anlaşmazlıklar çocukları etkiler. Doğru ve sağlıklı aile içi iletişim şunlara dayanır:
- Empati yapabilme
- Kendini açık ve doğru bir şekilde ifade edebilme
- Karşıdaki bireyin ne istediğini anlama ve uygun bir şekilde karşılık verme
- Çocuklara olumlu rol model olabilme
- Problem anında sakin kalabilme ve çözüm odaklı olma
- Aile bireylerinin her zaman yanında olma ve güçlü bir bağ kurma
- Ailedeki her bir bireye vakit ayırabilme
- Uygun şekilde duygu ve düşünceleri dile getirebilme
- Her bireyin birbirine karşı saygılı olması
Aile içi iletişimin sağlıklı olabilmesi için bu davranışlar oldukça önemlidir. Hepsi birbiriyle bağlantılı olduğu için birinin bile eksik olması iletişimdeki sorunları ortaya çıkarır. Ancak çözüm odaklı ve farkındalıklı bireyler, bu konuda daha hassas ve bilinçli davranır. Eğer söz konusu olan sorunlar çözülmüyorsa mutlaka profesyonel bir terapi alınmalıdır.
Aile İçi İletişimin Önemi
Aile içindeki doğru iletişim her bireyin daha mutlu ve huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlar. Sürekli anlaşmazlık ve çatışma yaşanan iletişimler beraberinde zayıf iletişimi getirir. Bu da güvensizlik, saygısızlık, yalan söyleme ve inatlaşma gibi olumsuz davranışların sergilenmesine neden olur.
Mutsuz ve sağlıksız ortamda yaşamını sürdüren her birey farklı psikolojik sorunlarla mücadele edebilir. Özellikle de çocuk ve ergenler bu durumdan en çok etkilenenlerdir. Kimlik arayışı ve özgüven sorunlarına maruz kaldıkları için sağlıklı bir ev ortamında yetişmelilerdir.
Diğer yandan, ebeveyn ve çocuk arasında yaşanan iletişim bozuklukları söz konusuysa daha ılımlı yaklaşılmalıdır. Pedogojik eşliğinde terapi almak bu konuda daha iyi olabilir. Zira, bu sorunlar aşılmadığında sonrasında daha üst seviyede problemlerle karşılaşmak kaçınılmaz olabilir. Say Klinik, aile terapisinde uzmanlaşan psikologlarıyla profesyonel destek sunar. Aile içinde yaşanan her probleme uygun psikolojik terapi yöntemi uygular. Sağlıklı ve bilinçli iletişim becerisi kazanmak için iletişime geçebilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Aile içi iletişim çocuğu nasıl etkiler?
Aile içi iletişimde en çok etkilenen birey çocuktur. Eğer kötü iletişim kurulan bir ailede büyüyorsa duygusal ve psikolojik problemler yaşayabilir. Ancak sağlıklı bir ortamda yetişiyorsa özgüvenli olur ve kendini ifade edebilir.
Aile içi iletişimde en çok nelere dikkat edilmeli?
Aile içi iletişimde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlar karşılıklı saygı, empati, anlayış ve sorunları yönetebilmedir. Aynı zamanda ön yargılı olmamak, sözel ve beden diline dikkat edilmelidir.
Aile içi iletişimi nasıl artırırız?
Aile içi iletişimin artması için bireylerin birbirlerine verimli bir zaman ayırması gerekir. Sorunların tarafsız ve saygılı bir tutumla değerlendirilmesi önemlidir.
En iyi aile danışmanı kimdir?
En iyi aile danışmanı olarak bilinen Durmuş Ali Yılmaz, bu konuda 20 yılı aşkın tecrübe sahibidir.
Say Klinik danışmanları yıllardan gelen tecrübesi ile psikoterapi ve aile danışmanlığı konusunda danışanlarına yardımcı olmaktadır. Sizlerde gönül rahatlığı ile Say Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.