fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Zaman Yönetimi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Zaman yönetimi nedir sorusuna kaynakların verimli kullanılarak amaca ulaşma becerisidir şeklinde yanıt vermek mümkündür. Bireyin kendisini ve çevresindekileri yönetmesiyle ilişkili olan bu kavram önce günü planlamaktan başlar. Yapılacak eylemleri önem sırasına göre planlamak ve aksiyona geçmek zaman yönetimini sağlayan temel unsurdur. Bu şekilde vakti değerlendirmek ve beklemeye alınmış tüm işleri tamamlamak mümkündür.

Zaman yönetiminde yapılacaklar listesi ve rutin oluşturmak en basit tekniklerdir. Bu yönetim sağlandığında insan psikolojisinde birçok olumlu etkiler ortaya çıkar. Daha az stres, kontrol duygusu ve verimlilik hisleri bunlar arasında başta gelir.

İçindekiler;

Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman yönetimi nedir sorusuna cevap olarak bireyin günlük hayatındaki sorumluluklarını verimli bir şekilde yerine getirme becerisi olduğu söylenebilir. Kişisel gelişeme katkı sağlayan bu kavram, tüm görevlerin yerine getirilmesini mümkün kılar. Bunun için yapılacak eylemlerin önem sırasına göre dizilmesi ve tek tek tamamlanması gerekir.

Başta günlük plan yapılmalı ve ardından çalışma ortamına göre işler yerine getirilmelidir. Bu nedenle zaman yönetiminde hangi aktivitelerin daha öncelikli olduğuna karar vermeli ve ne kadar vakit ayrılacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Zaman yönetiminde tüm bu unsurlara dikkat edildiğinde daha verimli ve az stresli bir gün geçirmek mümkündür.

zaman yonetimi nedir

Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır?

Zaman yönetimi yapmak için öncelikle hedefler belirlenmelidir. Günlük rutinde tamamlanması gereken görevlerin amaca ulaşılacak şekilde sıralanması gerekir. Projeleri yönetilebilir parçalara ayırmak için planlama yapmak önemlidir. Bunun için günlük, haftalık ve aylık olarak taslak çıkarmak işlerin zamanında ve verimli bir şekilde yapılmasını mümkün kılar. Eğer erteleme gibi bir alışkanlık yaşanıyorsa küçük işlerle süreci yönetmek gerekir.

Zaman yönetiminde acil olan görevler önceliklendirilmelidir. Ayrıca yapılacak her iş için zamanlama belirlemek de gerekir. Bu sayede aksamaların önüne geçilir ve daha verimli çalışmayı sağlar. İşleri tamamlarken aralarda mola vermek motive ve enerji verir. Bu nedenle dinlenmek görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirmeyi mümkün kılar. Planlama yaparken uzun süreli görevleri de eklemek gerekir. Projelere başlama ve bitiş tarihlerini eklediğinizde sürdürülebilir bir çalışma temposu yakalayabilirsiniz. Tüm bunlar zaman yönetimini sağlayan temel unsurlardır. Planlama, aksiyona geçme ve düzenli değerlendirme ile vaktinizi daha verimli kullanabilirsiniz.

zaman yonetimi nasil yapilir

Zaman Yönetimi Teknikleri

Zaman yönetimi nedir sorusu tekniklerini de kapsar. Modern hayatta çoğu kişi için yeterli olmayan 24 saat, bazı yöntemlerle daha verimli bir şekilde geçirilebilir. Zaman yönetimi sağlamak için kullanılan teknikler şu şekildedir:

  • Eğer çalışma esnasında dikkat dağınıklığı yaşıyorsanız Pomodoro tekniğini kullanabilirsiniz. 25 dakika çalışma 5 dakika dinlenme gerektiren bu yöntemi en az dört kez tekrarlayarak uygulayabilirsiniz.
  • Eisenhower Matrisi de kullanabileceğiniz diğer bir yöntemdir. Buna göre işleriniz acil ve önemliyse hemen harekete geçmeli, önemli fakat acil değilse plan yapmalısınız. Acil fakat önemli değilse bir başkasına devretmelisiniz.
  • Pareto ilkesi, 80/20 kuralı olarak da bilinen İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından ortaya atılmış bir teoridir. Buna göre bir sorunun %20 oranında çözülmesi %80’lik kısmında çözüleceğini belirtir. En çok verim aldığınız işlere yönelmenizi savunan Pareto analizi, zamanınızı daha iyi kullanmanızı sağlar.
  • Zaman bloklama da basit ancak işe yarayan diğer bir yöntemdir. Buna göre gününüzü belirli saatlere ayırmanız ve görevlerinizi bu vakitlere yerleştirmeniz gerekir. Bu şekilde hem dikkat dağınıklığı önlenir hem de işlerin zamanında yapılması mümkün olur.
  • Gün sonunda kaç görev tamamladığınızı kontrol etmek zaman yönetiminizi ölçer. Bunun için listelediğiniz işlerden hangilerini bitirdiğinizi gözden geçirmelisiniz.
zaman yonetimi teknikleri

Zaman Yönetiminin İnsan Psikolojisine Etkisi

Zaman yönetiminin sağlanması insan psikolojisini olumlu yönde etkiler. Vakti iyi bir şekilde yönetmek günün verimli ve hedeflere uygun şekilde geçirilmesini sağlar. Bu durumda daha az stres duygusu yaşanır ve hayatı daha iyi bir şekilde kontrol etmek mümkün hale gelir. Böylece işlerin aksamasından kaynaklanan kaygı, tükenmişlik ve yetersizlik duyguları kontrol altına alınır. Zaman yönetiminin en önemli etkisi iş ve sosyal hayat arasında denge ve huzur oluşturabilmektir.

S.S.S.

Zamanı verimli kullanmak için ne yapmak gerekir?

Zamanınızı verimli kullanmanız için güne erken başlamalı ve işlerinizi planlamanız gerekir. Acil işleri önceliklendirmek ve molaları doğru zamanda vermek aksamaları önler. Zamanı verimli kullanmak için düzenli uyku alışkanlığı edinmek ve telefon kullanımını sınırlamak da önemlidir.

Hızlı planlama tekniği, işlerin anlık ve geleceğe yönelik etkili bir şekilde planlanmasıdır. Kısa süreli projeler ve acil durumlarda hızlı bir şekilde karar alma becerisidir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve