fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Üstlenilmiş Travma Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır?

Üstlenilmiş travma nedir ve nasıl başa çıkılır soruları birçok yanıtı kapsar. Üstlenilmiş travma, bir kişinin doğrudan yaşamadığı fakat bir başka kişinin yaşadığı travmaya dolaylı olarak maruz kalmasıdır. Özellikle de sosyal medyada paylaşılan içeriklerden olumsuz etkilenilir. Aynı zamanda aile, arkadaş ve akraba gibi yakın ilişki içinde olunan bireylerin yaşadığı kötü olaylara şahit olmak da üstlenilmiş travmadır.

İçindekiler;

Üstlenilmiş Travma Nedir?

Üstlenilmiş travma nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse bir başkasının travmasına tanık olmak şeklinde açıklanabilir. Bu durumda birey başkasının yaşadığı travmatik olaydan ortaya çıkan duygusal yükü üstlenir.

Sosyal medya, yakın çevre veya mesleki ortamda yaşanan olumsuz olaylara tanıklık edildiğinde üstlenilmiş travma gerçekleşir. Bu travmayı yaşayan kişilerde korku, öfke, hissizlik ve endişe gibi duygular gözlemlenir.

Üstlenilmiş travmada görülen birçok belirti vardır. Beklenmedik olaylarda oluşan travma anında öncelikle iki temel tepki vardır. Beyin, yaşanan tehlikenin değerlendirmesini yapma ve tehditten korunma arayışına girer.  Ardından duygusal birçok reaksiyon görülür. Üstlenilmiş travma yaşayan kişiler şaşkınlık, korku, kaygı, utanç ve üzüntü gibi tepkiler gösterir.

ustlenilmis travma nedir

Üstlenilmiş Travma Neden Olur?

Üstlenilmiş travma nedir ve neden olur sorularının yanıtları önemlidir. Bu travma, yakın çevreden veya tanık olunan olaylar neticesinde ortaya çıkar. Birey, sosyal medyadan gördüğü olumsuz bir duruma dolaylı yoldan maruz kaldığı için bu travmayı edinir. Örneğin deprem veya savaş gibi yıkıcı olayları yaşayanlar, üstlenilmiş travma riskini artırır.

Aynı zamanda terapist, ilk müdahale ekipleri ve sağlık çalışanları gibi meslek grupları bunu deneyimler. Dolayısıyla bireyin doğrudan olmayıp farklı kişiler veya araçlar üzerinden şahit oldukları durumlar bu duruma neden olur.

ustlenilmis travma neden olur

Üstlenilmiş Travma ile Nasıl Başa Çıkılır?

Üstlenilmiş travma ile nasıl başa çıkılır sorusunun en önemli yanıtı kabullenmektir. Bireyin, yaşadığı travmayı yakın ilişki kurduğu ailesi veya arkadaşıyla paylaşması gerekir. İlk haftalarda semptomlar yoğun bir şekilde yaşansa da sonraki süreçlerde azalması beklenir. Üstlenilmiş travma ile başa çıkmak için şunlar önerilir:

  • Yaşanılan duygu ve tepkileri kabullenmek
  • Beslenme ve uyku gibi temel ihtiyaçları göz ardı etmemek
  • Alkol ve uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmak
  • Aileyle ve güvenilen insanlarla vakit geçirmek
  • Duygu ve düşünceleri yakın çevre ile paylaşmak
  • Profesyonel psikolojik destek almak
ustlenilmis travma ile nasil basa cikilir

Üstlenilmiş Travma Tedavisi

Üstlenilmiş travma tedavisi bazı terapi yöntemleriyle gerçekleşir. Psikoterapi en çok başvurulan yöntemdir ve bireye özel olarak uygulanır. Bu süreçte bireyin maruz kaldığı olay sonucunda ortaya çıkan duygusal tepkilerin kabullenmesi gerekir. Duyguların tanınması ve ifade edilmesi için psikolog, empatiyle yaklaşır ve uygun zemin hazırlar. Genelde psikoterapi yöntemiyle üstlenilmiş travma tedavisinde olumlu sonuçlar almak mümkündür.

ustlenilmis travma tedavisi

Üstlenilmiş Travma İçin En İyi Psikolog

Hayatın zorluklarıyla başa çıkmak herkes için farklı bir deneyimi beraberinde getirir. Geçmişte edinilmiş travmalar, bireyin şu anki yaşamını olumsuz etkiler. Bu noktada üstlenilmiş travma için en iyi psikolog desteğine ihtiyaç duyulur.

 Say Klinik’te profesyonel destek sunan ve bu alanda uzmanlaşan psikolog Durmuş Ali Yılmaz, danışanlarına yardımcı olur. Bireyin yaşadığı durum karşısındaki duygu ve reaksiyonlarını daha sağlıklı hale getirir. Buna bağlı olarak hayatını daha kaliteli ve pozitif yaşamasını mümkün kılar. Dolayısıyla üstlenilmiş travmada profesyonel çözüm için Say Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Üstlenilmiş travma geçici mi?

Üstlenilmiş travma bazı bireylerde geçici bazı bireylerde de kalıcı olabilir. Travma ile başa çıkma becerileri geliştirildiğinde etkilerini azaltmak mümkündür. Bu nedenle özellikle de çok fazla etkilenen kişilerin profesyonel destek almaları gerekir.

Üstlenilmiş travma duygusal sınırlar koyularak önlenebilir. Zira bu travma özellikle de empati duygusu yüksek olan kişilerde görülür. Bu nedenle duyguları sağlıklı bir şekilde kontrol altına alarak da önlenmesi mümkündür.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve