fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Nedir ve Nasıl Geçer?

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedir sorusunun yanıtı birçok konuyu içerir. Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu, endişe ve kaygının üst seviyelerde yaşanması halinde görülen bir rahatsızlıktır. Bireyler buna bağlı olarak tekrar eden düşünce ve davranışların döngüsüne hapsolurlar. Bir tür takıntı rahatsızlığı olarak da tanımlandığı için günlük hayat dengesini bozar. Bu nedenle obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilerin profesyonel destek almaları şarttır.

İçindekiler;

Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu Nedir?

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse rahatsız edici ve takıntılı davranış veya düşüncelerin yaşandığı bir durumdur. Obsesyon, bireylerin düşünmeden duramadıkları düşünceler ve dürtülerdir. Kompulsiyon, bireylerin rahatsız oldukları düşüncelerden uzaklaşmak için tekrar eden davranışlardır. Dolayısıyla obsesif kompulsif kişilik bozukluğu fikir, dürtü ve davranışsal problemleri ifade eder.

obsesif kompulsif kisilik bozuklugu nedir

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Geçer?

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu nedir ve nasıl geçer soruları bireyin yaşam kalitesi için oldukça önemlidir. Zira bu durum, bireyin sosyal, eğitim ve özel hayatını oldukça etkiler. Aynı zamanda sürekli huzursuz ve endişeli hissetmesine neden olur. Kendiliğinden geçmediği için profesyonel destek alınmalıdır.

Obsesif kompulsif bozukluk nasıl geçer sorusunun iki farklı yöntemi vardır. Bunlardan biri davranışçı terapisi diğeri ise ilaç tedavisidir. Davranış terapisi, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) hastalarında görülen abartılı ve kaygılı düşünceleri azaltmaya yöneliktir. Ayrıca zorlayıcı davranışlarda bulunmadan rahat bir şekilde kaygılı inançlarıyla yüzleşmelerine ve kabullenmelerine yardımcı olur. İlaç tedavisi ise ileri düzeyde görülen obsesif kompulsif bozukluk vakalarından başvurulan bir yöntemdir. Beyindeki serotonin seviyelerini yükseltmeye yönelik ilaçların kullanımı gerekebilir.

obsesif kompulsif bozukluk nasil gecer

Obsesif Kompulsif Hastalığının Belirtileri

Obsesif kompulsif hastalığının belirtileri birçok unsuru kapsar. Her biri obsesyon ve kompulsiyon bağlamında değerlendirilir. Obsesyon belirtileri şunlardır:

  • Kıyafet, ayakkabı ve benzeri eşyaların dışarıdan bakteri veya zehir yayma düşüncesiyle sürekli temizlik yapma
  • Evdeki elektronik eşyaların açık olup olmadığını sürekli kontrol etme
  • Cinsel içerikli rahatsız edici davranışları sürekli düşünme
  • Eşyaların simetrisine uygun olarak sürekli düzeltme
  • Dini anlamda farklı kuşkulara engel olamama
  • İstenmeyen bir davranışın yapılması durumunda dışlanmaktan korkma
  • Kendine veya başkalarına zarar verme ihtimali ve bundan korkma
  • Bazı eşyalara aşırı anlam yükleme ve başına kötü bir şey gelme ihtimalinden korkarak dokunma isteği

 

Kompulsiyon belirtileri:

  • Eşyaları simetrik hale getirmek için sürekli uğraşma
  • Ev veya iş yerini sürekli temiz tutmaya çalışma
  • Yapılan işleri belirli sayılarda yapma veya eylemlere belirli saatlerde başlama
  • Temizlikten dolayı el, ayak ve kolda yaraların oluşması
  • Belirli bir cümleyi sürekli olarak düşünmek ve tekrar etmek
  • Kıyafet veya ayakkabı gibi eşyaların lazım olur düşüncesiyle istiflenmesi
  • Batıl düşüncelere çok fazla inanmak ve yaşamı buna göre düzenlemek
obsesif kompulsif hastaliginin belirtileri

Obsesif Kompulsif Hastalığının Tedavisi

Obsesif kompulsif hastalığının tedavisi ile belirtiler kontrol altına alınabilir. Bunun için davranışçı terapisi ve ilaç tedavisi uygulanır. Bilişsel davranışçı tedavisi ile birey, kaygılı ve düşünmekten kendini alkoyamadığı düşünceler ve dürtülerle yüzleşir. Bu tedavinin amacı, düşünce ve davranışların gerçek olmadığını kabul etmeyi sağlamaktır. Ayrıca, işlevsel olmayan dürtüler yerine gerçekçi ve işlevsel olanlar kazandırmaktır.

Obsesif kompulsif bozukluğunda ilaç tedavisi de yaygındır. Bu tedavide özellikle serotonin bakımından yüksek olan ilaçlar kullanılır. Başarılı sonuçlar verdiği için etkilidir. Ancak ilaçlar başlangıçta uyku bozukluğu, mide hassasiyeti ve baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilir. Doğru ve etkili tedavi ile OKB’yi yenmek için Say Klinik’i tercih edebilirsiniz. Uzman klinik psikologlar, her bireye özel bireysel tedavi planı oluşturur ve süreçte yardımcı olur.

obsesif kompulsif hastaliginin tedavisi

Obsesif Kompulsif Hastalarının Yorumları

Obsesif kompulsif hastalarının yorumları, diğer bireyler için de oldukça önemlidir. Bu süreçte Say Klinik uzmanlarının gözetiminde tedavi olan hastalar şu yorumlarda bulunmuştur:

“Kaygı, takıntı ve iç konuşmalar gibi rahatsız edici düşünce ve davranışlarım vardı. Say Klinik sayesinde tedavi sonucunda bu belirtilerin tümü geçti.”

“Son zamanlarda giderek artan, beni ve ailemi rahatsız eden takıntılarımı durduramıyordum. Durmuş Ali Yılmaz hoca sayesinde hayat kalitem arttı.”

“Kızımı bazı davranışlarından dolayı Say Klinik’a başvurdum. Tedavi sürecinde benim bile bakış açım değişti. Başarılı sonuçlar aldığımız için ailece mutluyuz.”

Sık Sorulan Sorular

Obsesif kompulsif bozukluk hemen düzelir mi?

Obsesif kompulsif bozukluğun teşhisinde düzeyi belirlenir. Buna uygun olarak tedavi süreci başlatılır ve genelde normal süre zarfında düzelmesi amaçlanır.

Obsesif kompulsif bozukluğun altında yatan birçok neden olabilir. Özellikle de çocukluk travmaları, genetik faktörler ve karakter özellikleri tetikler.

Obsesif kompulsif bozukluğu olan bireye sabırlı ve hassas davranılmalıdır. Anlayışlı olmak önemlidir ve aceleci davranmamak gerekir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve