Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar sonucunda öne sürülmüştür. Sinirli ve endişeli ruh halini yönetmekte zorlanan nevroz hastaları profesyonel yardım almalıdır.
İçindekiler;
Nevroz Hastalığı Nedir?
Nevroz hastalığı nedir sorusunu cevaplamak gerekirse bireyin yoğun bir şekilde sinirli, endişeli ve üzüntülü hissetmesine neden olan bir rahatsızlık olduğu belirtilmelidir. Aynı zamanda kişinin günlük hayatını etkileyecek kadar en kötü durum senaryolarını kurması ve bundan dolayı endişe duyması da nevroz hastalarında görülür. Nevrotik kişilik özelliğine sahip olan kişiler olumsuz duyguları yoğun ve sıklıkla yaşadıkları için günlük hayatlarında da güçlük çekerler. Bazı belirtilerin uzman psikolog gözlemlenmesiyle uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Nevroz Hastalığı Belirtileri
Nevroz hastalığı; anksiyete, depresyon ve stres gibi psikolojik sorunları kapsayan bir duygu durum bozukluğudur. Bu rahatsızlığı yaşayan bireyler gerçeklik algısını yitirmemiştir ancak sürekli içsel çatışma ve duygusal dengesizlik yaşarlar. Bu nedenle günlük yaşama adapte olmakta zorlanırlar. Nevroz hastalığının en yaygın görülen belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Kronik endişe
- Kötü durum senaryoları kurma
- Stresi yönetememe
- Sinirli ve üzüntülü hissetme
- Geçerli bir durum olmadan kaygılı hissetme
- Çevreye uyum sağlayamama
- Suçluluk hissi duyma veya başkalarını suçlama
- Anksiyete ve bunalma
- Uzlaşmaya açık olmayan davranışlar sergileme
- Güvensiz hissetme
Yukarıdaki belirtilerin yanı sıra nevroz hastalığında nevrotik kaygıyı gizleme çabası ve ilişki kurmada zorluk çekme de yaşanır. Bu noktada birey günlük yaşamını normal bir şekilde sürdürmekte güçlük çeker. Ayrıca saldırganca davranışlarda bulunma da görülebilir. Nevrotik kişilik bozukluğu olan bazı bireyler sigara, alkol ve madde kullanımına eğilim görülür. Kısacası kişinin iç dünyasının karmaşıklığı ve sürekli çatışma halinde olması nevroz hastalığıyla ilişkilendirilebilir.
Nevroz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Nevrotik durumlar arasında olan anksiyete ve stres bireyin kendi başına yönetebileceği zorluklardır. Ancak ileri seviyede obsesif düşünceler veya kompulsif davranışlar profesyonel yardımı gerektirir. Nevroz hastalığı, uzman psikolog tarafından uygun tedaviyle kontrol altına alınabilir.
Yaygın olarak kullanılan psikoterapi, birey ve psikoloğun interaktif olarak interaktif olarak bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını analiz ettiği bir yöntemdir. Bu süreçte nevrotik kişilik bozukluğu olan kişinin olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmek ve yaşadığı zorlukla başa çıkma stratejilerini uygulamak mümkündür. Say Klinik, nevroz hastalığı için uyguladığı terapilerle daha güçlü mekanizmalar geliştirme ve sağlıklı davranışlar sergilenmesine yardımcı olur.
S.S.S.
Nevroz hastalığı kimlerde görülür?
Nevroz hastalığı toplumun birçok kısmında görülen bir rahatsızlıktır. Genellikle çocukluk travmaları geçiren, stresli yaşam olaylarına maruz kalan ve genetik yatkınlığı olan kişilerde daha fazla görülebilir.
Nevroz hastalığı tehlikeli mi?
Nevroz hastalığı, birçok duygunun kontrol edilmesinin zorlanmasında ortaya çıkar. Birey iş, okul ve ev gibi günlük yaşam alanlarında işlevsellik kaybı yaşayabilir ancak tehlikeli bir duruma neden olmaz.