fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir sorusu birçok konuyu kapsar. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB),  çocukluk döneminde başlar ve etkisi ileriki yaşama kadar sürer. Nöropsikiyatrik bir bozukluktur ve kalıtım, genetik ve beyin görüntüleme araştırmalarıyla teşhisini anlaşılır kılar. İyi tanımlanmış bir psikiyatrik bozukluktur ancak sosyo-kültürel itirazlar ve psikiyatrik eş tanılarla anlaşılması zor olabilir.

İçindekiler;

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir sorusuna kısaca yanıt vermek gerekirse nöropsikiyatrik bozukluklardan biri olduğu söylenir. Beyindeki kimyasal maddelerin işleyişinden kaynaklandığı ileri sürülür. Çocukluk döneminde başlayan bu durum, odaklanma problemlerini beraberinde getirir. Ayrıca hiperaktivite belirtileriyle de kendini gösterir. İleriki yaşama kadar devam eden etkisi olduğu için önceden tedavi almak önemlidir.

dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu nedir ve belirtileri nelerdir soruları merak edilen konulardandır. Bu bozukluk birçok belirtiyle ortaya çıkar. Aşırı hareketlilik ve dürtüsel davranış anormallikleri en yaygın görülen örneklerdir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri üç farklı kategoride toplanabilir. Bunlar dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve dürtüsel davranışlar olarak açıklanır. Aşağıda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri verilmiştir:

Dikkat eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler:

  • Dikkatin hemen dağılması
  • Görevleri tamamlamada zorluk çekmek
  • Detayları gözden kaçırmak
  • İşleri düzenleme ve sırayla yapma konusunda güçlük
  • Dinlenme sürecinde zorlanma
  • Bir işi bitirmeden diğerlerine geçme

Hiperaktiviteye bağlı olarak çıkan belirtiler:

  • Fazla hareket halinde olmak
  • Hareket etmeden duramamak
  • Gereğinden fazla konuşmak
  • Sessiz durmakta güçlük çekme
  • Sürekli el veya ayakları oynatmak
  • Aceleci davranmak
  • Dik oturmada zorlanmak

Dürtüselliğe bağlı olarak çıkan belirtiler:

  • Bekleyememe
  • Başkalarının sözünü kesme
  • İletişim kurarken sıkıntı yaşama
  • Düşünmeden konuşmak

Tehlikeli anlarda riske açık olma

dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu belirtileri

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperativite bozukluğu yaşla birlikte ortaya çıkabilir. Bunun birçok açıklaması ve risk faktörü olabilir. Zira yetişkin kadınlarda dikkat eksikliği daha yüksektir. Bireylerin yaşamlarını doğrudan etkileyen bu bozukluk, odaklanmada zorluk ve huzursuz hissetme gibi belirtilerle kendini gösterir. Buna anksiyete ve uyku bozukluğu da eşlik edebilir. Günlük yaşam kalitesini ve kişinin davranışlarını etkileyen DEHB konusunda profesyonel destek almak şarttır.

yetiskinlerde dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu

Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu en yaygın görülen durumlardan biridir. Sürekli hareket etme ve odaklanamama sorunu yaşayan çocuklar hemen fark edilir. Ebeveynlerini ve kendilerini etkileyen bu durumla mücadele etme zordur.

En yaygın sorunlar arasında okul başarısızlığı, aile içi stres ve arkadaşlık sorunları vardır. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun tedavisi ilaç,  davranış terapisi, aile danışmanlığı ve eğitim desteği ile mümkündür.

cocuklarda dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tedavisi

Dikkat eksikiği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisi yaş grubuna ve bozukluğun seviyesine göre belirlenir. Bu süreçte nörolog ve psikiyatri desteğine ihtiyaç duyulur. Test ve çalışmaların ardından bütüncül dengenin sağlanması adına nörobiyolojik çalışmalar da yapılır. Hastanın fizyolojik davranışlarını kontrol altına almak için ilaç desteği de sağlanabilir. Çocuklarda aile danışmanlığı ve eğitim desteği ile ebeveynlerin de dahil olduğu bir terapi yöntemi benimsenir.

Sık Sorulan Sorular

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu kaç yaşında başlar?

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genelde 12 yaşından önce başlar. Ancak yaşla birlikte deneyimlere bağlı olarak ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun ilaçlı veya ilaçsız tedavi seçenekleri vardır. Dikkat egzersizleri ve beyin egzersizleriyle ilaç kullanmadan da tedavi edilebilir.

DEHB’nin en önemli nedeni beyindeki kimyasal değişimdir. Aynı zamanda genetik yatkınlık, stres ve beyin hasarları da sebepler arasında yer alır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve