fbpx

Say Klinik

mersin psikolog say klinik

Cinsiyet Disforisi Nedir ve Tedavisi

Cinsiyet disforisi nedir sorusuna kısaca yanıt vermek mümkündür. Bu terim, bireyin cinsel kimliği ve biyolojik kimliği arasındaki uyumsuzluk olarak adlandırılır. Disfori, kişinin biyolojik cinsiyetinden ötürü toplumda hoşnutsuz ve mutsuz olmasını ifade eder. Zira bu durumda cinsiyetine karşı rahatsız hisseder ve bunun güçlülüğüyle uğraşır.

İçindekiler;

Cinsiyet Disforisi Nedir?

Cinsel kimlik sorunları birçok farklı türde karşımıza çıkabilir. Örneğin bir kişi biyolojik cinsiyet kimliğinin aksine karşı cinsiyetin özelliklerini taşıyabilir. Bu özel durumda birey kendini hissettiği cinsiyette giyinir ve davranır. Bu noktada yaşanan çatışmadan ötürü genelde ameliyat olmak veya hormon tedavisi almak isteyebilir.

Cinsiyet disforisi nedir sorusunun yanıtı kişinin biyolojik cinsel kimliğinini benimsememesi ve bundan rahatsızlık duymasıdır. Bu uyumsuzluk çocuk, ergen veya yetişkinlerde ortaya çıkabilir. Genç yaşta olan kız birey kendini erkek gibi görebilir ve bunu iddia edebilir. Bu nedenle saç modeli ve kıyafet seçimi gibi durumlar da cinsiyet kimliğine göre şekillenir. Anne ve babası kadınsı kıyafet ve saç modelini önerdiklerine buna ters tepkilerin verilmesi muhtemeldir.

Cinsiyet disforisi yaşayan erkek birey de kendini kadın gibi hissedebilir. Bu nedenle feminen kıyafetleri giyme, makyaj yapma ve kadınsı konuşma gibi rolleri benimseyebilir. Kalıplaşmış erkek oyuncakları olan araba, kamyon ve silahlar yerine bebek oynamayı tercih eder. Hatta penisinin olduğunu kabullenmekten kaçınır ve vajinaya sahip olma arzusunu yaşar.

Kısacası cinsiyet bozukluğu olan insanlar biyolojik cinsel kimliklerini gizlerler. Bu davranışlar kişinin cinsel kimlik karmaşası ve çatışması yaşamasına neden olur. Bu nedenle birtakım sıkıntılar söz konusudur. Hayatın birçok noktasında önemli bir bozukluk olarak değerlendirildiğinden bilinçli olunması gereken konulardan biridir.

cinsiyet disforisi nedir

Doğuştan Cinsiyet Bozukluğu

Doğuştan cinsiyet bozukluğu genelde çocuk yaşlarda ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde bireyler genelde karşı cinsin hareketlerini, konuşmalarını ve giyinmelerini taklit ederler. Genelde birçok psikolojik sorun yaşanır.

Çocuk yaşlarda görülen cinsiyet disforisi anksiyete bozukluğu ve depresyona neden olur. Ergen bireylerde bu bozukluğun ciddiyeti daha da artar. Genelde intihar düşüncesi ve girişimleri yaşanabilir. Bu noktada doğuştan cinsiyet disforisinin çocuk ve ergen bireylerdeki belirtileri dikkate alınmalıdır. Cinsiyet bozukluğu belirtileri genelde şunlardır:

  • Erkeklerde atanan cinsiyette çapraz giyinme isteği ve tercihi
  • Kızlarda atanan cinsiyette sadece erkek kıyafetleri giyme isteği ve tercihi
  • Basmakalıp oyuncukların veya oyunların tam tersine yönelme
  • Cinsel kimliğini sevmeme ve benimseyememe
  • Sosyal ilişki, okul çevresi va ailede sıkılma, bunalma ve bozulma

Ergen ve yetişkinlerde ise cinsiyet bozukluğu hem davranış hem de fiziksel olarak gözlemlenebilir. Cinsiyet disforisi yaşayan ergen ve yetişkin bireylerde görülen belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Kişinin birincil cinsiyet özelliği olan cinsel organı arasındaki uyumsuzluk
  • İkincil cinsiyet özelliği olan göğüsleri arasındaki uyumsuzluk
  • Biyolojik kimliğinden kaçınma dürtüsü ve tercihi
  • Karşı cinsiyette olmak için güçlü istek
  • Karşı cinsiyette olduğuna dair güçlü his, davranış ve tepkiler
  • Sosyal ilişki, okul ve ev gibi alanlarda yaşanan bozulma ve sıkılma
dogustan cinsiyet bozuklugu

Cinsiyet Disforisi Tedavisi

Cinsiyet disforisi nedir sorusunun merak edildiği kadar tedavisi de sorgulanır. Cinsiyet bozukluğu tedavisi çocuk, ergen ve yetişkinlere göre değişir. Çocuklarda genelde bireysel terapi ve oyun terapileri uygulanır. Ayrıca ebeveynlerin de dahil edildiği Aile Danışmanlığı terapisinde bilinçli davranılması açısından tavsiyeler verilir. Aynı zamanda cerrahi ve hormonal tedaviden sonraki cinsel atağı durumunda kimlik problemleri devam ederse BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) uygulanır.

Cinsiyet disforisi tedavisi ergen ve yetişkinlerde genelde psikoterapi uygulanır. Zira çoğu yetişkin rahat bir yaşam stili bulduğundan psikolojik, cerrahi ve hormonal tedavi gereksinimi olmaz. Ancak psikoterapi, bireyin bu yaşamında daha rahat hissetmesini sağlar ve olgunlaşma konusunda yardımcı olur. Erken tanı sayesinde en iyi sonuçları elde etmek mümkündür. Bu nedenle destekleyici bir klinik ortamında kişinin tercih ve isteklerine saygılı bir tedavi planı uygulanır.

Cinsel disforisi olan birey tedavi veya tedavi dışı yaşamında eleştirilmemelidir. Kısıtlamak veya bu durumdan çıkması için zorlamak yerine olumlu yaklaşımlar sunulmalıdır. Çocuk, ergen ve yetişkin bireyler için uygun terapi ve tedaviyi sunan Say Klinik, etkili profesyonel destek verir. Eğer çocuklar bu durum görülüyorsa farkındalık ve sağlıklı bir davranış için ebeveynler de sürece dahil edilir.

Sık Sorulan Sorular

Cinsiyet disforisi neden olur?

Cinsiyet disforisinin nedeni tam olarak bilinmez. Ancak bilimsel olarak rahimdeki hormonal etkilerden kaynaklandığı düşünülür.

Cinsiyet disforisi için danışmanlık ve psikoterapi yaklaşımları uygulanır. Tıbbi olarak hormon tedavisi ve cerrahi işlem de uygulanabilir.

Evet, cinsiyet disforisinin doğuştan meydana geldiği bilinir. Genelde 2-3 yaşlarında ortaya çıkar ve çocukluk döneminde etkileri görülmeye başlar.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Nevroz hastalığı nedir sorusuna kısaca sinir hastalığı olarak yanıt vermek mümkündür. Nevrotik, “sinirsel” olarak tanımlanır ve bireyin huzursuz, kaygılı, sinirli ve şüpheli hissetmesine neden olur. Nevrotik kişilik bozukluğunun nedenleri arasında çocukluk travmaları, beyin işlevi ve genetik faktörlerin etkisi olduğu araştırmalar

Oyun terapisi nedir sorusunu yanıtlamak gerekirse küçük yaşlardaki bireylere oyun yöntemiyle uygulanan bir terapi olduğunu söyleyebiliriz. Çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan oyun, duygusal ve zihinsel becerilerini geliştirir. Terapi de buna yönelik olup birçok farklı şekilde gerçekleşir. Sanat, drama ve müzik

Psikolojik uyuşma ve karıncalanma nedir sorusuna yanıt olarak korku, kaygı ve anksiyete gibi psikolojik durumlarda çıktığını verebiliriz. Savaş ya da kaç savunmasının bir sonucu olarak meydana gelen bu duygusal belirti duygu ve hislerin donmasına neden olur. Yoğun stres, anksiyete ve