fbpx

Say Klinik

Boşanma Çocuğu Nasıl Etkiler?

Boşanma çocuğu nasıl etkiler sorusu yanıtlarıyla birlikte oldukça önemlidir. Hassas bir süreç olan boşanma önce ve sonrasındaki aşamalardan oluşur. Özellikle çocukları etkileyen bu dönem neredeyse hepsi için bir stres kaynağı haline gelir. Boşanmadan sonra çocuklarda birtakım duygusal ve psikolojik değişimler meydana geldiği için önemsenmesi gerekir. Özellikle de akademik başarıda düşüklük, depresyon ve kaygı gözlemlenir. Bu sürecin daha sağlıklı atlatılması için ebeveynlerin bazı sorumluluklarını yerine getirmeleri önemlidir.

İçindekiler;

Boşanma Çocuğu Nasıl Etkiler?

Boşanma çocuğu nasıl etkiler sorusuna yanıt vermek gerekirse bireyin neredeyse hayatının her noktasına etki edeceğini söyleyebiliriz. Çoğu zaman iyi yönetilemeyen bu süreç kriz ortamı yaratır. Özellikle de çocuğa açıklama yapılmadan anne ve babanın karar almaları kaygılanmaya neden olur. Aynı zamanda çocuğun kafasını karıştırır ve anlam arayışında olmasına sebebiyet verir. Tüm bunlarla birlikte kendini yalnız hissedebilir ve bu durumu ebeveynleriyle genelde paylaşmaz.

Anne veya babasını nadir gören veya hiç göremeyen çocuklarla stres oluşmaya başlar. Duygusal ihtiyacı artar ve yaşamlarında bazı dengesizlikler yaşanır. Özellikle de depresyon ve kaygı yaşayan çocukların okul başarılarında azalma görülür. Duygusal desteğin azalması anne ve babaya duyulan güven ve sevgiyi de etkiler. Bu süreçte en fazla üzüntü, suçluluk ve kendini yalnız hissetme gibi duygular yaşanır.

Boşanma sürecinin sağlıklı yönetilmemesi farklı sorunları da beraberinde getirir. Çocuk veya ergen birey bu dönemde kötü alışkanlıklar yönelmeye başlar. Uyku ve yeme bozukluğu başta olmak üzere zararlı maddelerin kullanımına da yönelebilirler. Aynı zamanda kötü arkadaş ilişkileri, agresif veya içe kapanık davranışlar görülür. Tüm bunlar boşanmanın çocuk üzerindeki etkileridir. Daha birçok olumsuz etkiye de neden olabileceğinden ebeveynlerin süreci daha sağlıklı şekilde yönetmeleri gerekir.

bosanma cocugu nasil etkiler

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Boşanma, anne ve babanın bazı olumsuz olayları yaşadıktan sonraki süreçte aldıkları ayrılma kararıdır. Bu karar çoğu çocuğun başına gelen en travmatik olaylardan biridir. Bu süreçte ebeveynlerin birbirleriyle ilişki ve iletişimleriyle birlikte çocuğa olan tutumları gözlemlenir. Çoğu birey anne ve babanın ayrılacağını kabullenmek istemez. Hatta bazıları kendilerinin yaramazlık yaptıklarından dolayı bu durumun yaşandığını düşünebilir. Boşanmanın çocuklar üzerindeki duygusal ve psikolojik etkileri aşağıdaki gibidir:

  • Belirsizlik ve güvensizliğe bağlı olarak stres ve anksiyete
  • Öfke ve hayal kırıklığı
  • Çocuğun ebeveynleri arasında seçim yapmada zorlanması
  • Kardeşler arasında olumsuz ilişkiler
  • Sosyal izolasyon
  • Kötü arkadaş ilişkileri
  • Duygusal çalkantılar
  • Konsantrasyon sorunları
  • Motivasyon eksikliği
  • Derslere olan ilginin azalması ve başarısızlık
  • Depresyon

Boşanma çocuğu nasıl etkiler sorusu daha farklı yanıtları da içerir. Ebeveynleri çocukluk döneminde yaşanan bireyler ileri yaşlarında genelde ilişki ve bağlanma problemleri de yaşayabilir. Bu durum romantik ilişkilerde karşıdaki kişiye güvenememe veya aşırı bağlanma gibi problemlere neden olabilir. Dolayısıyla uzun vadede de olumsuz sonuçların ortaya çıkmak mümkündür.

bosanmanin cocuklar uzerindeki etkileri

Boşanma Döneminde Çocuğa Nasıl Davranılmalı?

Boşanma döneminde çocuğa olan tutumlar oldukça önemlidir. Bu süreçte ebeveynlerin, çocuklara uygun şekilde açıklamalar yapmaları beklenir. Zira açıklama yapmadan birden birinin evden ayrılması çocukta travma etkisi yaratır. Dolayısıyla açık iletişimle çocuğa boşanma nedenlerini uygun şekilde belirtmek gerekir. Aynı zamanda anne ve babanın her zaman yanında olacağı ve sevmeye devam edeceği de söylenmeli ve uygulanmalıdır.

Anne ve babalar, bu önemli süreçte çocukların duygularını daha fazla önemsemeleri gerekir. Boşanmaya dair duygularını açıkça ifade etmeleri istenmeli ve dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Ayrılma sürecinde veya sonrasında onların rutinleri ve başarılı oldukları alanlar aksatılmamalıdır. Okul, arkadaş ve hobi gibi aktiviteleri ve sorumluluklarında maddi ve manevi destek olmak gerekir. Eğer çocuğun bu durumdan çok fazla olumsuz etkilendiği görülüyorsa mutlaka profesyonel destek alınmalıdır. Say Klinik, bu süreçte hem ebeveynler hem de çocuklar için destekleyici terapi hizmeti sunar.

Sık Sorulan Sorular

Boşanma en çok hangi yaş grubunu etkiler?

Boşanma en fazla 5 ve 6 yaşındaki kız çocuklarını ve 8-10 yaş arasındaki erkek çocuklarını etkiler. Çoğunlukla kız çocuklarının erkek çocuklarına göre daha fazla etkilendiği görülür.

Boşanma sürecinin olumsuz etkilerini azaltmak için çocukla açık iletişim kurulmalıdır. Ayrılmanın onlardan kaynaklı olmadığı belirtilmeli, duyguları ve fikirleri alınmalıdır. En önemlisi anne ve babanın sevgi ve fedakarlıklarını sürdürmeleri gerekir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çankaya psikolog ve aile danışmanı, bireylere ve aile fertlerine verilen profesyonel hizmettir. Kişisel veya ailesel problemler, bireylerin günlük hayatlarını olumsuz etkileyen durumlardır. Uzman psikologlar bireysel, aile ile ilgili ya da sosyal çevrede yaşanan tüm sorunları inceler. Profesyonel yardım sunarak karşılaşılan

Duygu yönetimi nedir sorusuna bireyin duygu durumunu düzenleme ve yönetme becerisidir şeklinde yanıt verilebilir. Terminolojik olarak ‘emosyon’ olarak ifade edilen duygu, bireyin içsel ve dışavurum biçimlerini etkiler. Kişisel ve sosyal etkileşimlerde de rol oynayan duygular, kaçma ve savaşma tepkilerle ortaya

Doğru arkadaşlık ilişkisi nasıl olmalı sorusunun yanıtı sağlıklı dostluk ve sosyal çevre edinme açısından önemlidir. Bu sorunun net bir yanıtı olmasa da uzun vadede güçlü iletişim kurma ve olumlu ilişkiler geliştirmeyi mümkün kılan bazı unsurlar vardır. Sevgi, saygı ve dürüstlük